Ipari kémkedés kukákban

Vágólapra másolva!
Megegyezéssel zárult a Procter & Gamble és a Unilever közötti, tavasz óta húzódó kémügy: az amerikai Procter & Gamble meg nem erősített hírek szerint mintegy 10 millió dollárt fizet holland riválisának, hogy az ne forduljon bírósághoz. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a Unilever chicago-i üzeme melletti kukákból szereztek a cég hajápolási részlegével kapcsolatos értékes információkat a Procter & Gamble-lel kapcsolatban álló emberek.
Vágólapra másolva!

A Procter & Gamble közleménye szerint a vállalat vezetése fedezte fel az ipari kémkedést, amit az amerikai cég alvállalkozói végeztek. A menedzsment rögtön a felfedezés után - még áprilisban - tájékoztatta riválisát az ügyről, a két vállalat között azóta folytak a tárgyalások a kártérítés mértékéről. Bár a közlemény szerint az ügyben csak alvállalkozók érintettek, a Procter & Gamble a botrány kirobbanása óta három alkalmazottjától vált meg.

Csütörtökön a két cég közölte: megállapodtak az ügy lezárásáról, de az egyezség részleteit egyik fél sem ismertette. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Unilever mintegy 10 milliárd dolláros kártérítést és garanciát követel arra, hogy riválisa a kémkedéssel szerzett információkat nem használja fel. Charles Strauss, a Unilever United States elnök-vezérigazgatója csak annyit mondott, hogy a megállapodás biztosítja: a cég bizalmas információi továbbra is azok maradnak.

A Procter & Gamble a Pantene, a Head & Shoulders, a Vial Sassoon, a Unilever pedig Finesse és a Suave termékkkel van jelen a hajápolási piacon.

Esetleges harmadik fél bevonása a Procter & Gamble fejlesztéseinek ellenőrzésébe lassíthatja a vállalaton belüli kutatást, az új termékek fejlesztését, és közvetve a forgalom bővülését is - mondták a Reutersnak nyilatkozó iparági szakértők.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Procter & Gamble

Unilever