Alultervezték a jövő évi nyugdíjakat is

Vágólapra másolva!
A kormány egyelőre a törvény szerint járó idei nyugdíjak rendezésére koncentrál, és ennek érdekében tervez további emeléseket még ebben az évben, ám már most látszik, hogy a jövőre tervezett nyugdíjemelés mértéke is kiegészítésre szorul. Ennek azonban valószínűleg meglesz a fedezete a nyugdíjjárulékokból várhatóan befolyó többletbevételekből - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kormány idén immár harmadszor készül a nyugdíjak emelésére, és már most nyilvánvaló, hogy nem tartható a jövőre tervezett nyugdíjemelés mértéke sem. A 2002-es költségvetésben ugyanis 8,4 százalékos keresetkiáramlással és 5 százalékos inflációval számoltak. Utóbbi még közel van az MNB inflációs célkitűzésében megjelölt 5,4 százalékos értékhez, de szinte biztosra vehető, hogy a keresetek növekedése meghaladja majd a 12 százalékot (mint ahogy az is valószínű, hogy az emelkedés üteme elmarad az ideitől).

A lap számításai szerint ha a kormány 2002-ben is ragaszkodik a 3 százalékos bónuszhoz, akkor jövőre 2,5 százalékkal kell pótolni a nyugdíjakat, ami mintegy 40 milliárd forint többletkiadást jelent. Ennek a fedezetét az idei évhez hasonlóan valószínűleg kitermelik a járulékbevételek.

A Pénzügyminisztériumban a Napi Gazdaság kérdésére megerősítették azt az információt, hogy a kormány idén novemberben újabb évközi nyugdíjemelést hajt végre, miután a járandóságok mértékét meghatározó nettó átlagkereseti és inflációs mutatók meghaladják a tavalyi tervezés időszakában prognosztizáltat. A 2001-es költségvetésben az adózás utáni keresetek 8,6 százalékos emelkedéséből, valamint 6 százalékos inflációból a svájci indexálás alapján kiszámolt 7,3 százalékos nyugdíjemeléshez az Országgyűlés hozzácsapott még 3 százalékos bónuszt, így januártól 10,3 százalékkal növelt járandóságot kaptak kézhez a jogosultak.

Ehhez képest július végéig 15,1 százalékos keresetnövekedést regisztrált a KSH, míg az éves átlagos infláció a jegybank és a kormány konszenzusos előrejelzése szerint 9,3 százalékos lehet idén, amivel az elemzők is többé-kevésbé egyetértenek. E számok alapján pedig a júniusban már egyszer végrehajtott 3,5 százalékos kiegészítéssel 13,5 százalékot elérő idei nyugdíjemelést számításaink szerint további 1,4 százalékkal kellene megfejelni ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak maradéktalanul megfeleljen a kormány.

Ennek forrásigénye mintegy 20 milliárd forint, aminek jelentős része az első nyolchavi mérleg alapján a nyugdíjalap rendelkezésére áll a többlet járulékbevételekből. Ezt a makropályát azonban még az amerikai események előtt rajzolták fel, márpedig jelenleg a gazdaságpolitika irányítói szerint is teljesen bizonytalan, hogy a terrortámadás miként hat a magyar gazdaságra. A fejlemények akár az infláció csökkenésének megtorpanásához is vezethetnek, s így még nagyobb nyugdíjemelésre lehet szükség. Azt a lehetőséget is figyelembe kell venni, hogy a kormány esetleg gesztust tesz a nyugdíjasoknak, és a rendelkezésre álló többletbevételekből a törvényi kötelezettségen (amelybe beleértjük a bónuszt) felül növeli a járandóságokat. Ebben az esetben 2-3 százalékos emelés sem kizárt, mint ahogy egyes hírek szerint az is elképzelhető, hogy a jogosultak karácsonykor további egyszeri nyugdíjkifizetésben részesülhetnek.

(MTI)

Ajánlat:

Nyugdíj
(az Üzleti Negyed rovata)