Privatizálják az ukrán UMC mobilcéget

Vágólapra másolva!
Eladó az UMC ukrán mobiltelefon-társaság, az Ukrtelekom ukrán állami távközlési vállalat tulajdonában lévő részvényeinek 25 százaléka - közölte csütörtökön Kijevben Olekszandr Bondar, az ukrán állami vagyonalap (privatizációs és vagyonkezelő szervezet) elnöke a kormány privatizációs munkacsoportjának ülése után.
Vágólapra másolva!

Bondar tájékoztatása szerint a részvények értékesítését az Ukrtelekom végzi, amely előzőleg szakértő cég bevonásával felértékelteti a részvényeket. A tranzakciót az év végéig szeretné lebonyolítani a vagyonkezelő.

Az ukrán kormány 2001. május 28-án úgy döntött, hogy 50 százalék plusz 1 részvényt ad el az Ukrtelekom tulajdonában lévő részvénypakettből, majd a magánkézbe adandó részvénycsomagot 25 százalékra csökkentették.

A cég alapító okmánya értelmében a többi részvényesnek elővásárlási joga van. Az Ukrtelekom már tárgyalt velük, s egyedül a Deutsche Telekom mutatott érdeklődést a vásárlás iránt.

Jelenleg az UMC külföldi részvényesei a holland KPN, a dán Teledanmark International és a Deutsche Telekom (egyenként 16,33 százalékos részvénycsomaggal). A KPN idén tavasszal közölte, hogy el akarja adni az UMC-ben meglévő részvénycsomagját.

Az UMC a két piacvezető ukrán mobiltelefon-társaság egyike, előfizetőinek száma mintegy 800 ezer.

(MTI)