Életképtelen családi gazdaságok

Vágólapra másolva!
Kizárólag a kormányzati klientúra kiépítésére alkalmas a kabinet családi mezőgazdasági vállalkozások támogatására kidolgozott elképzelése - állítja Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége titkára (MOSZ).
Vágólapra másolva!

Elfogadta a kormány azt az agrártörvénycsomagot, amelytől egyebek mellett azt várják, hogy megerősödjenek a családi mezőgazdasági vállalkozások. A jogszabályok között szerepel a legfontosabb elem, a Nemzeti Földalapról szóló rész. Elmaradt viszont a földbirtokrendezésről beígért javaslat véglegesítése. A családi gazdaságok támogatásáról nem jogszabály, hanem csak rendelet intézkedik.

A kormányzat úgy számol, hogy ötezer családot érint a támogatás. A mezőgazdasági miniszter a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a Nemzeti Földalap elősegíti a családi mezőgazdasági vállalkozások alapítását és megerősítését. Úgy vélte, 500-800 ezer hektárra lenne szüksége a földalapnak, mely a most még az ÁPV Rt. és a KVI kezelésében található földekből, az osztatlan közös tulajdonban lévő területek állami fölvásárlásaiból és a tulajdonosok eladásra fölajánlott termőföldjeiből tevődne össze. A törvény jóváhagyása előtt nem egyeztetett a kormány a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségével a tervezett jogszabályról - mondta lapunknak Filipsz László, a szervezet titkára.

Egyelőre még a családi gazdaság pontos meghatározásával is adós a kabinet. A szakember szerint jó elképzelés a legalább 100 hektáros családi birtokok támogatása hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelekkel, a gond csak az, hogy Magyarországon nincs egy olyan réteg, amelyik fölvehetné és visszafizethetné ezt a kölcsönt.

A kormányzat nagyjából ötezer családi gazdaságot támogatna, amelyek pályázhatnának a kedvezményes hitelekre. A MOSZ titkára kifejtette: a jelenlegi elképzelések legföljebb klientúraépítésre alkalmasak. Az országban háromezer település található és majd millióan élnek a mezőgazdaságból. Ki és milyen alapon dönti majd el, hogy egyesek kiváltságokhoz jussanak, az óriási többség viszont ezekből a kedvezményekből ki lesz zárva?

A családi gazdaságok megerősítését jobban szolgálta volna az eredeti javaslatban szereplő 20 milliárd forint a végül jóváhagyott 10 milliárdnál - nyilatkozta a sajtónak Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének és a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanácsa (MAÉT) elnöke. Jakab helyeselte, hogy az agrárcsomagba bekerült a nemzeti földalapról szóló törvénytervezet és a termőföldről, a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló módosítására tett javaslatok.

Filipsz László, a MOSZ titkára viszont hiányolja az egységes birtokpolitikát, ami nélkül nem képzelhető el hosszú távon a családi gazdaságok támogatása sem, és a nemzeti földalapban összegyűjtött földek kiosztása áttekinthetetlenné válhat, abból különböző érdekek alapján juthatnak a kedvezményezettek termőföldhöz.

(Népszava)