Nincs kamatcsökkentés Európában, a lengyel jegybank 150 pontot vágott

Vágólapra másolva!
A várakozással ellentétben csütörtökön sem csökkentette irányadó kamatait az Európai Központi Bank (EKB), így tehát az eddigi 3,75 százalékon maradt a kéthetes refinanszírozási kamatminimum. Hasonlóan döntöttek a csehek is, a lengyel jegybank azonbane egyből 150 pontos kamatvágást jelentett be.
Vágólapra másolva!

Az érték- és devizapiacok csütörtökön azonnal erősen reagáltak az európai kamatcsökkentés újbóli elmaradására. A londoni értéktőzsde irányadó FTSE 100-as indexe a bejelentés előtt 5 perccel 52 pontos, utána 71 pontos, a frankfurti tőzsde vezető Dax-30-as indexe a közlés előtt 43 pontos, utána 87 pontos mínuszban járt. Az euró a londoni bankközi piacon a bejelentés előtt 89,02 dollárcent volt; a változatlan EKB-kamatokról szóló bejelentés után 88,86 dollárcentre gyengült.

Az EKB újabb kamatcsökkentéséhez német gazdaságkutatók szerint adott lett volna minden feltétel. Németországban kedden módosították a várható gazdasági növekedés mértékét - 2 százalékról 0,75 százalékra.

A Reuters előzetes elemzői konszenzusában megkérdezett 50 szakértő közül 27-en vártak csütörtökön 25 bázispontos kamatcsökkentést. A kamatok változatlanul hagyásáról szóló bejelentés utáni első elemzői vélemények szerint azonban jó eséllyel éppen a kamatcsökkentésre irányuló igen erős politikai és piaci nyomás akadályozta a függetlenségét ádázul védelmező EKB-t a további monetáris enyhítésben.

Wim Duisenberg elmondta: a jelenlegi kamatszint a nemzetközi helyzetben eluralkodott bizonytalanság közepette összhangban van az árstabilitás középtávú megőrzésének követelményével.

(MTI)

Ajánlat:

EKB