A pénzügyi tárca szerint nem lépte túl a kormány a kezességvállalás kereteit

2001.07.19. 9:33

Vita alakult ki a Magyar Hírlap és a Pénzügyminisztérium között. A Magyar Hírlap azt írta, a kormány túllépte a kezességvállalás kereteit, a PM ezt másként látja. A vita magyarázata az időpontban rejlik: most már igaza van a PM-nek, május előtt viszont más volt a helyzet.

Kifogásolja a Pénzügyminisztérium (PM) a Magyar Hírlap tegnapi írását, mely a kormányzati kezességvállalás kereteinek túllépéséről szólt. A "Nem lépte túl a kormány a kezességvállalás kereteit" című közleményben az áll, hogy a költségvetési törvény ötödik fejezetében szabott keretek egyikét sem lépte túl a kormány. A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési hitelekhez kapcsolódó kezesség visszavonását követően az egyedi kezességi keretből több mint 32 milliárd forint még szabadon felhasználható. Mint ismeretes, írja a PM sajtóosztálya, a kormány az alábbi területeken vállalhat kezességet: egyedi kezességként 2001 és 2002-ben a költségvetés kiadási főösszegének 2,2 százalékáig. 2001-ben ez konkrétan 95 milliárd forintot tesz ki. Ebből eddig 62,7 milliárd a felhasznált és több mint 32 milliárd forint a szabad keret.

A költségvetési intézményekhez kötötten is vállalhat garanciát. Ebbe a csoportba tartoznak a cikkben is említett Magyar Export-Import Bank Rt.-nek, a Magyar Exporthitel Biztosító Rt.-nek vagy a Hitelgarancia Rt.-nek, illetve a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nek vállalt tételek. Limit szempontjából három típus van: 1. A törvény korlátozza az adott évben vállalható kezesség mértékét, 2. Az állomány maximális nagyságát korlátozza a törvény, 3. Törvény nem limitálja sem a vállalás, sem az állomány mértékét - fejeződik be a közlemény.

A Magyar Hírlap azt írta: május elejéig, eseti döntésekkel 110,6 milliárd forintnyi kötelezettséget vállalt a kormányzat. Május közepén viszont megszületett a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-ről szóló törvény. Ezzel a 60 milliárdos - a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséhez felveendő hitelre hivatkozó - kezességvállalás egyediből MFB-s kezességvállalás lett. Ez voltaképpen nem jelent mást, mint azt, hogy a bankhoz korlátlan kezességvállalást "rendelt hozzá" a kétéves költségvetést ebből a szempontból módosító törvény. Az utóbb született jogszabály törvényesítette a korábbi túllépést. Az MFB-re vonatkozó új szabály legitimálta a megelőzőt, de azon nem változtatott, hogy az állam pénzintézete hitelt vesz, vehet fel. Igaz, most már a korábbi költségvetési korlátok nélkül. Nem kell figyelemmel lenni a vállalható kezesség felső határára, illetve arra a határra, ami a ténylegesen beváltott kezességre vonatkozik.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Túllépte a kormány a kezességvállalás kereteit
(2001. július 18.)