Nem várható gyors megoldás az orosz-amerikai vámvitában

Vágólapra másolva!
Orosz szakértők hétfőn nem láttak lehetőséget gyors megoldásra, miután, szalmonellafertőzés miatt, vasárnapi hatállyal tilalmat rendeltek el az amerikai baromfi behozatalára. Az orosz fél rendre azt ismételgeti: a tilalomnak semmi köze a múlt heti amerikai acéltermékekre vonatkozó büntetővám bevezetéséhez, és nem jelent kereskedelmi háborút.
Vágólapra másolva!

Az amerikai fél a lehető leggyorsabban meg akarja oldani a csirkehússal a problémát, de egyelőre kevés esély látszik olyan gyors megoldásra, mint amilyet az amerikaiak akarnak - mondta hétfőn újságíróknak Szergej Dankvert orosz mezőgazdasági miniszterhelyettes.

Előzőleg 12-tagú amerikai küldöttség tárgyalt az orosz mezőgazdasági minisztériumban a helyzetről, az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az amerikai elnök kereskedelmi képviselőjének hivatala és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) képviseletében.

A múlt héten szalmonellabaktériumot találtak több amerikai baromfiszállítmányban, és az amerikai exportőrök általában nem tudták kellően bizonyítani, hogy árujuk átesett a megfelelő minőségellenőrzésen, közölték orosz részről. Amerikai részről igazságtalannak tartják a teljes tilalmat, és azt állítják, hogy az exportőrök teljesítették az orosz előírásokat. Dankvert közölte, hogy a kilátások rosszabbodtak, miután a legutóbbi vizsgálatok öt további szállítmányban mutattak ki szalmonellát. Ezzel az esetek száma egy hét alatt tizenötre nőtt.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, Alexander Vershbow hétfőn azt mondta, hogy az ügynek széleskörű politikai vonzatai vannak, mivel a vita érinti Moszkva és Washington kapcsolatait.

Az amerikai kereskedelmi képviselő hivatalának adatai szerint az amerikai baromfi- és baromfitermék-export fele Oroszországba került az utóbbi években, és a baromfi az Oroszországba irányuló amerikai export 20 százalékát tette ki.

(MTI)

Korábban:

Heves reakciók az USA piacvédő intézkedései miatt
(2002. március 6.)

Orosz-amerikai vámháború fenyeget
(2002. március 5.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből