Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Stagnált a turizmus az első negyedévben

Vágólapra másolva!
A Turizmus helyzetéről készített felmérést a Központi Statisztikai HIvatal (KSH). A vizsgálat eredményei szerint a számadatok nem különböznek jelentősen a tavaly ilyenkor rögzítettektől. Átalakulás érezhető azonban a piac szerkezetében.
Vágólapra másolva!

A határőrség szerint 2002 első negyedévében 10,5 millió külföldi látogató lépte át a magyar határt. Közülük 54 ezren látogattak hazánkba utazási irodák szervezésében. Idén január és május között majdnem 3 millió éjszakát töltöttek külföldi állampolgárok a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte honlapján a statisztikai hivatal. Ezek az adatok megyegyezneknek a 2001 első öt hónapjában mértekkel. A négy és ötcsillagops szállodák vendégforgalma viszont 6 illetve 8 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Jelentős visszaesés tapasztalható a két és egycsillagos, valamint az ifjúsági szállók forgalmában. A külföldi vendégek kilenctizede Európából: Németországból, Franciaországból, Olaszországból valamint Oroszországból érkezik Magyarországra. A vendégek között nőtt az osztrák, a dán, az ír, illetve a spanyol turisták aránya. A távolabbról érkezők száma az ausztrálok kivételével csökkent.

A 2,2 millió belföldi vendégéjszakát 1 milió vendégnek értékesítették a kereskedelmi szálláshelyek. Bár a belföldi vendégek száma 4 százelékkal emelkedett, az általuk igénybe vett vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent. A visszaesés nem érintette a három, négy, ötcsillagos szállodákat, valamint a panziókat, kempingeket. Ezeken a szállásokon ugyanis 2-10 százalékkal lendült fel a belföldivendég-forgalom.

Január és március között szervezetten 75 ezer magyar utazott köülföldre. Az uticélok között 78 százalékban európai országok szerepelnek. Az Európai forgalom 71 százaléka Ausztriába, Olaszországba, Spanyolországba és Szlovákiába irányul. A magyar turisták 15 százaléka Afrikába utazik, elsősorban Tunézia és Egyiptom valamint a Dél-Afrikai Köztársaság a kedvelt úticél.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről