Gyógyszerárak: új egyezséget ajánl a kormány

Vágólapra másolva!
Új, négyéves egyezséget ajánl a gyógyszergyártóknak a Medgyessy-kabinet, mert elfogadhatatlannak tartja a tavaly kötött megállapodást. Ez júliustól 5 százalékos áremelést tenne lehetővé. A Magyar Hírlap információi szerint csütörtökön tárgyal az érintett cégekkel az egészségügyi és a pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Nem emelkedhet július elsejétől a társadalombiztosítási támogatásban részesülő gyógyszerek ára - erősítette meg az egészségügyi miniszter. Csehák Judit a kormány múlt pénteki ülése után bejelentette: a pénzügyminiszterrel együtt már a héten tárgyalásokra hívja a gyógyszergyártókat, hogy felülvizsgálják az előző kormány és a cégek között tavaly létrejött egyezséget. Csehák jelezte: a gyártókkal négy évre szóló keret-megállapodást szeretnének kötni.

A Medgyessy-kabinet alapelve, hogy az idén ne emelkedjenek a betegek gyógyszerkiadásai. Csakhogy a gyártók az egyezség szerint 5 százalékkal drágíthatnák készítményeiket.

Ezt pedig vagy a betegeknek, vagy a tb-költségvetésnek kellene lenyelnie, az előbbit nem akarja, az utóbbit viszont nem nagyon tudja a kormány, mivel újabb, csaknem 10 milliárd forinttal növelné a gyógyszerkassza 46 milliárd forintos hiányát.

A kabinet emellett - a Magyar Hírlap információi szerint - egyetlen új gyógyszerhez sem adna tb-támogatást, mert az még tovább növelné a biztosító kiadásait. Az egészségügyi miniszter álláspontja szerint a forint felértékelődése jelentős profitot jelent a gyógyszerforgalmazóknak és -gyártóknak, ezért is indokolatlan áremelési igényük.

Ami jó hír a betegeknek, rossz hír a gyógyszergyáraknak, nekik ugyanis nyilvánvalóan az egyébként igen nehezen létrejött hároméves megállapodás betartása az érdekük. Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője szerint az eddig felsorakoztatott érvek elégtelenek a megállapodás felrúgásához. Hozzátette: az infláció miatt 6 százalék feletti áremelés is indokolt lenne.

A külföldi cégek álláspontja szintén az, hogy az új kormánynak be kellene tartania az érvényes megállapodást. Székely Krisztina, a cégeket tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint ez nemcsak az ő érdekük. A betegek ugyanis csak akkor juthatnak új, korszerű orvosságokhoz, illetve a jelenleginél olcsóbb készítményekhez, ha a tb támogatást ad a sok éve várólistán lévő gyógyszerekhez. Ezek között több olyan, a betegek életminőségét jelentősen javító medicina található, mint a legújabb, mozgásszervi betegségek elleni készítmények, a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór orvosságai.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Júliustól drágulnak a recept nélkül kapható gyógyszerek
(2002. június 3.)