Az ipari termelés volumene 2001-ben 4,1 százalékkal nőtt - közölte az előzetessel megegyező végleges adatot a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön. Tavaly decemberben a termelés szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított adatok alapján 1,4 százalékkal csökkent havi összevetésben, és 1,6 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése emlékeztet: 2000-ben az ipari termelés 18,7 százalékkal bővült.

Az ipar exportértékesítése tavaly az év egészében 8,9 százalékkal emelkedett, a belföldi értékesítés pedig a 2000-hez képest nem változott.

Tavaly a feldolgozóipar termelésének volumene 4,9 százalékkal nőtt 2000-hez képest. A feldolgozóipar ágazatai közül legnagyobb mértékben a gumi-, műanyag termék gyártása, illetve a máshova nem sorolt feldolgozóipar termelése bővült, 16,1-16,6 százalékkal. A 2000-ben kiemelkedően fejlődő villamosgép-, műszergyártás termelése tavaly 9,9 százalékkal emelkedett, a gép, berendezés gyártása pedig 10,2 százalékkal haladta meg az előző évit. A feldolgozóipar egyik jelentősebb súlyt képviselő ágazata, az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene alig 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, és a jóval kisebb súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás is 0,2 százalékkal csökkent.

Tavaly az ipari értékesítés 54,5 százalékát, a feldolgozóipari értékesítés 59,6 százalékát exportálták. Kiemelkedő, 20 százalék feletti növekedést regisztráltak a statisztikusok éves szinten a papírgyártás, kiadói-, nyomdai tevékenység kivitelében, továbbá a gumi-, műanyag termék gyártásának területén. Jelentősen, 15,6, illetve 14,0 százalékkal nőtt a villamosgép- és műszergyártás, valamint a fafeldolgozás kivitele. Az ipari átlaghoz közelítően, 8,1 százalékkal emelkedett a gép, berendezés ágazat exportja. Az exportértékesítés 22,9 százalékát adó járműgyártás 4,6 százalékkal növelte kivitelét, szemben az előző évi 17,4 százalékos bővüléssel. Stagnálást mutatott az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás ágazat exportértékesítése.

Az export több mint felét, 52,9 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adták. Ezeknél a vállalkozásoknál az ipari átlaghoz közelítő, 8,3 százalékos növekedést mért a KSH.

Jelentősen, 14 százalékkal nőtt a gumi-, műanyag termékek belföldi eladása és 12,1 százalékkal a gép, berendezés ágazaté. Az élelmiszer, ital, dohányáruk belföldi értékesítésében 1,5 százalékos csökkenést regisztráltak, a vegyi anyagok és termékek belföldi eladása pedig 1,2 százalékkal mérséklődött. A KSH szerint több mint 10 százalékos visszaesés tapasztalható a textília, textiláru és a bőrtermékek, lábbelik belföldi értékesítésében.

(MTI)

Ajánlat:

KSH