A tavalyi utolsó negyedévben, elsősorban a hazai mobiltelefon-részleg felfutása miatt, 81 százalékkal nőtt éves összevetésben a norvég Telenor ASA távközlési csoportnak - a magyar Pannon GSM mobilszolgáltató 100 százalékos tulajdonosának - nettó eredménye. A tavalyi év egészében a Telenor 1,076 milliárd koronáról 7,079 milliárd koronára nőtt nettó eredménye.A vállalat bejelentette, hogy a Pannon eredményét csak 2002. februárjától konszolidálják a csoport eredményébe.

A cég csütörtöki beszámolója szerint 2001 utolsó három hónapjában 867 millió norvég korona volt a tiszta nyereség az egy évvel korábbi azonos időszakról jelentett 480 millió korona után. A csoportszintű értékesítés 11 százalékkal 10,874 milliárd koronára nőtt a tavalyelőtti 9,824 milliárd koronáról.

A kamatfizetés és adózás, valamint értékcsökkenés és arculatérték-leírás előtti, egyszeri tételekkel kiigazított pénzforgalmi mérleg (EBITDA) többlete 34 százalékkal 2,287 milliárd koronára nőtt a 2001 végén mért 1,706 milliárd koronáról.

A tavalyi naptári év egészében a forgalom 36,530 milliárd koronáról 40,604 milliárd koronára, a nettó eredmény 1,076 milliárd koronáról 7,079 milliárd koronára, az EBITDA pedig 8,579 milliárd koronáról 8,877 milliárd koronára emelkedett.

A Telenor mobil üzletágának forgalma a tavalyi negyedik negyedévben éves összevetésben 33 százalékkal 3,55 milliárd koronára nőtt; a részleg telefon- és SMS-forgalma, valamint előfizetői bázisa egyaránt erőteljesen bővült. A cég közölte, hogy a 100 százalékban megszerzett magyar Pannon GSM mobilszolgáltatót csak 2002 februárjától konszolidálják a Telenor-csoport eredményébe.

Éppen a Telenor-akvizícióra hivatkozva közölte a múlt héten a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, hogy több fokozattal a norvég anyavállalat elsőrendű adósi besorolására javította a Pannon GSM előre sorolt, nem biztosított devizakötvényeinek osztályzatát. A Moody’s londoni közleménye szerint a Pannon kötvényadósságának besorolása az addigi, befektetési szint alatti Ba3-ról stabil kilátással A2-re módosult; ez a Telenor hosszú távú adósi osztályzatával azonos. A Pannon új besorolása egy osztályzattal magasabb a Moody’s által a magyar szuverén devizaadósságra érvényben tartott A3-as osztályzatnál is.

A Telenor részvényeinek árfolyama csütörtök délelőtt 0,40 koronás, 1,2 százalékos veszteséggel 33,90 korona volt az oslói értéktőzsdén. A gyengülés oka az volt, hogy a negyedéves EBITDA éppen csak elérte a Dow Jones által megkérdezett elemzők előzetes várakozási sávjának alsó szélét.

(MTI)

Ajánlat:

Telenor