Wolfgang Schüssel kancellár az osztrák televízió éjszakai híradójában szólt arról, hogy a kormány 650 millió eurót bocsát rendelkezésre a károsultak megsegítésére és a helyreállításra.

Az árvíz nagy valószínűséggel elvitte a jövő őszi választások előttre tervezett adóreformot, továbbá arra indította a kormányt, hogy felülvizsgálat tárgyává tegye a nemrég eldöntött vadászbombázó-beszerzés ügyét mind a fizetési határidők, mind a darabszám tekintetében.

Az árvíz okozta károkat ugyanis legalább 5 milliárd euróra becsülik: legalább 10 ezer ház pusztult el helyreállíthatatlanul, és mintegy 100 ezer ember egzisztenciája dőlt romba.

Országszerte szerdán még mintegy 55 ezer ember - tűzoltók, katonák, rendőrök, önkéntesek - dolgozott az árvíz ellen és a károsultak ellátásán, számos ipari és kereskedelmi vállalat nagy mennyiségű pénzt, illetve természetbeni segélyt ajánlott fel. Nagyon sok magánember adakozik, továbbá Alsó- és Felső-Ausztriában a két tartomány által elkülönített segélyösszegekből - összesen 205 millió euróból - már megkezdődtek a kifizetések.

(MTI)

Ajánlat:

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye

Korábban:

Hatalmas gazdasági károk Csehországban
(2002. augusztus 14.)