Az idei év harmadik negyedévben megállt a fővárosi lakásárak csökkenése, a lakóingatlanok négyzetméterét átlagosan 218 ezer forintért kínálták az eladók - derül ki a Terinfo ingatlan-adatbázisából.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány szerint egy évvel korábban 213 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. Két éve, 2000 harmadik negyedévében pedig mindössze 153 ezer forint volt a fővárosi lakások átlagos irányára.

Az 1999-2000 években lezajlott nagy árrobbanást követően a fővárosi lakóingatlan-piaci árak fokozatosan süllyedtek, 2002. év őszére viszont ez a trend megfordult.

Az idén a harmadik negyedévben 116 és 377 ezer forint között mozgott a lakások négyzetméterenkénti irányára, szemben az egy évvel korábbi 114-408 ezer forinttal. A használt lakások utóbbi egy évben megfigyelt árcsökkenésének oka a túlkínálat és a fizetőképes kereslet mérséklődése.

Előrejelzésük szerint a lakóingatlanok áremelkedése csak az EU csatlakozás után várható, az integráció hatására ugyanis várhatóan megnő a kereslet.

(MTI)

Ajánlat:

Ingatlanhitel-kereső