Az utóbb napokban soha nem látott magasságokba szökött a forint árfolyama (csütörtökön délután 13,86 százalékon állt), aminek elsősorban a kedvezőbb feltételekkel kereskedő importőrök örülnek igazán. Az Üzleti Negyed által megkérdezett autóimportőrök szerint azonban még nem elég biztos a forint árfolyammozgása, illetve nem telt el annyi idő, hogy árkorrekcióra kerüljön sor, így a fogyasztók várhatóan nem sokat éreznek majd a forint szárnyalásából.

A Volkswagen személygépkocsi üzletágának márkavezetője, Ferró Imre kérdésünkre elmondta, hogy a közeljövőben nem valószínű, hogy csökkentenék az autóárakat, mivel nem telt el annyi idő, hogy árkorrekciót hajtsanak végre. Ferró szerint minimum az év végéig hasonló árszinten kéne maradnia a forintnak, hogy egyáltalán felmerüljön az árcsökkentés lehetősége a következő évre vonatkozó árkalkuláció során.

Vince Márton a Renult Budakalász kereskedelmi igazgatója szerint teljesen kizárt, hogy árcsökkentést hajtanának végre, ugyanis a vámtételek változtatásakor sem árkorrekcióval, hanem különböző kedvezményekkel, extra felszereltséggel kompenzálták a kedvezőbb behozatali feltételeket.

2002. I-III. negyedévi új személygépkocsi értékesítés márkák szerinti sorrendje:

1. Suzuki
2. Opel
3. Renault
4. Volkswagen
5. Peugeot
6. Skoda
7. Daewoo
8. Citroen
9. Ford
10. Fiat

forrás: Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete