Háború esetén is lesz elég olaj

Szaúd-Arábia és Algéria olajipari minisztere hétfőn újfent megígérte, hogy egy Irak elleni háború esetén a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szavatolja az olajellátást, és stabilan tartja az olajárakat.

Sahib Kelil algériai és Ali Naimi szaúdi szakminiszter hétfőn Rijadban tartott megbeszélése után nyilatkozott újságíróknak. A két miniszter egyetértett abban, hogy nagy jelentősége van az OPEC-tagok és a kartellhez nem tartozó országok közötti együttműködésnek. Így lehet csak biztosítani a világpiaci olajellátást méltányos áron - mondta Kelil.

Az OPEC, január eleji döntése értelmében, február elsejével napi 1,5 millió hordóval növeli termelését, a venezuelai sztrájk miatt kiesett mennyiségek részleges pótlására. Az olajkartell termelésnövelésének nagy része várhatóan Szaúd-Arábiára jut. Az arab országnak még napi 2,5 millió hordós kihasználatlan kapacitása van. Jelenleg napi 8,6 millió hordó körül termel, de kitermelése februárra elérheti a napi 9 millió hordót, miközben új kvótája napi 7,963 millió hordó.

A kartellen kívüli Oroszország 2003-ban várhatóan 188,5-201,1 millió tonna nyersolajat exportál, a tavalyi 181 millió tonna után. Ez durván napi 3,76-4,01 millió hordónak felel meg.

Az orosz gazdasági minisztérium hétfői közleménye szerint, arra számít, hogy 2004-ben az export eléri a 194,2 millió tonnát, hordónként 18 dolláros világpiaci áron, vagy a 218,6 millió tonnát, ha az éves átlagár 22 dollár lesz.

Az északi-tengeri referenciatípusnak tekintett Brent könnyűolaj hétfőn kora délután hordónként 30,78 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) márciusra, 24 centtel drágább a pénteki zárónál. Reggel 26 centes drágulással nyitott, félóra múlva 1 centtel volt drágább a pénteki záróhoz képest. Pénteken hordónként 4 centtel 30,54 dollárra olcsóbbodott márciusra az IPE-n.

KAPCSOLÓDÓ CIKK