Bérmegállapodás a villamosenergia-iparban

Megállapodtak a 2003. évi villamosenergia-ipari béremelés mértékéről, az ágazati minimálbérről és a jóléti-szociális ellátások reálértékének növeléséről a munkaadók és az ágazatban működő szakszervezetek kedden.

A munkaadókat tömörítő Villamosipari Társaságok Munkaadói Szövetsége elfogadta a szakszervezetek által javasolt 4,5 százalékos reálbérnövelést, ezzel helyreállt a munkabéke, a szakszervezet lemondott a péntekre beígért demonstráció és egy esetleges sztrájk megszervezéséről - mondta Major Gábor, az egyeztetésben résztvevő egyik szakszervezet, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZSZ) alelnöke.

A tárgyalópartnerek megállapodtak abban is, hogy a béremeléshez szükséges többletforrás kigazdálkodásában a szociális partnerek együttműködnek. A megállapodás része az ágazati minimálbér, amely 50 000 forint lett - ebben a szakszervezetek engedtek az egyeztetés során, mivel eredetileg 52 000 forintot akartak elérni. A jóléti-szociális ellátásoknál 2,5 százalékos reálérték-növelést sikerült elérniük a munkavállalói szervezeteknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK