Felébe kerül majd az EU-ban érvényes szabadalom

Mintegy harminc évvel az első kezdeményezés után az EU-tagállamok megegyeztek a közösségi szabadalomról, amely javíthat az Európai Unió versenyképességén. Magyarország az egy főre jutó szabadalmak számát tekintve az első 10 között van a világon - írja a Bruxinfo.

Közel három évtizedes vitának vetettek véget az Európai Unió tagállamai azzal, hogy megegyeztek a közösségi szabadalom ügyében. A kompromisszum értelmében, amelyet március 21-én hagynak jóvá a tagállamok, a jövőben egyetlen kérelem benyújtásával, a jelenlegi ár feléért az unió 25 tagországban érvényes szabadalmi oltalomhoz lehet majd jutni.

Jelenleg körülbelül 50 ezer euróba kerül az Európai Unió nyolc országában érvényes szabadalom megszerzése. Az egységes közösségi szabadalomra ennek az árnak nagyjából a feléért, 23 ezer 805 euróért lehet majd szert tenni, ráadásul azt egyszerre 25 országban ismerik majd el.

Az Európai Unióban pillanatnyilag ötször többe kerül egy szabadalom, mint az Egyesült Államokban.

Az elsősorban fordítási költségek miatt magas ár sok kreatív embert visszatart attól, hogy levédesse termékét és újítását. A megállapodás értelmében a szabadalmi kérvényt a müncheni székhelyű Európai Szabadalmi Hivatal három hivatalos nyelvének egyikén, angolul, franciául vagy németül kell benyújtani. A választott nyelv lesz a munkanyelv, amelyet a hivatal költségein két további nyelvre, spanyolra és olaszra is lefordítanak. A szabadalom kiadásakor a dokumentum szövegét a közösség összes nyelvére le kell majd fordítani.

Ezzel együtt a nemzeti irodák szerepe sem jelentéktelenedik el. Ha valaki csak az országon belül akarja levédetni a termékét, akkor elég lesz a hazai hatósághoz fordulnia.

A szabadalmi jogokat érintő viták ügyében 2010 után egységes, központosított bíráskodás lesz érvényben. Addig továbbra is a nemzeti bíróságok szolgáltathatnak igazságot peres ügyekben. 2010 után a luxemburgi székhelyű elsőfokú bíróságon belül létrehozandó különleges kollégium tiszte lesz elbírálni a közösségi szabadalommal kapcsolatban felmerülő problémákat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő