4 milliárd forintos beruházás Békéscsabán

Négymilliárd forintos beruházásba kezd Békéscsabán a kanadai tulajdonban lévő Linamar Hungary Rt., korábbi nevén Mezőgép Rt. A cég pénteken a beruházás megkezdésének alkalmából együttműködési megállapodást kötött a város vezetésével.

Az orosházi székhelyű, de Békéscsabán is telephellyel rendelkező cég mezőgazdasági és autóipari alkatrészeket gyárt. A megyeszékhely Orosházával, valamint egy román és egy szerb-montenegrói várossal állt versenyben a beruházásért, mondta Baji Lajos, Békéscsaba alpolgármestere.

A kanadai cég azért döntött Békéscsaba mellett, mert a város gondoskodik a precíziós fémmegmunkáláshoz szükséges munkaerő képzéséről és átképzéséről, valamint négy, a város tulajdonát képező lakás vevőkijelölő jogát is biztosította a befektető számára. A megállapodás részeként a Linamar Rt. gondoskodik a bővülő telephely csapadék vizének elvezetéséről, ami a környéken élők számára is megoldja a vízelvezetést.

A helyi iparűzési adó vonatkozásában nem kapott a társaság kedvezményt, ám erre nem is számított, hiszen az ilyen típusú támogatás ütközik az európai uniós gyakorlattal, mondta Ivanics János, a Linamar Hungary Rt. vezérigazgatója.

A beruházás keretében egy 5200 négyzetméteres üzemcsarnok és egy több mint 4000 négyzetméteres irodaház épül. A termelés teljes felfutásának időszakában - 2007-ben - 570-re emelkedik a jelenlegi 300 fős létszám.

KAPCSOLÓDÓ CIKK