A csatornadíj közel 36, a szemétdíj 15, a vízdíj 6,5 százalékkal emelkedik január elsejével, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadja az MSZP-SZDSZ-koalíció vezetőinek javaslatát - közölte Bőhm András kedden a távirati irodával.

Az SZDSZ frakcióvezetője elmondta, hogy az MSZP képviselőcsoportjának vezetőjével folytatott hétfői megbeszélésen állapodtak meg az említett díjemelési mértékekről, ugyanakkor egyelőre nem született koalíciós megegyezés a szippantás díjáról, de a végső döntés legkésőbb a december 18-ai közgyűlésen erről is megszületik.

Bőhm András emlékeztetett: a csatornadíj nagyarányú emelését az ökoadó január 1-jei bevezetése indokolja. Az ökoadó bevezetését követően a fővárosnak nincs más lehetősége, mint hogy azt részben áthárítsa a fogyasztókra. Így tudja a főváros fenntartani ezt a közüzemi szolgáltatást. A főváros tisztában van ugyanakkor azzal, hogy a lakosságot nem lehet a végletekig terhelni, ezért született javaslat az eredeti 40 százaléknál alacsonyabb díjemelésről - tette hozzá a frakcióvezető.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter korábban az ökoadó bevezetését a többi közt az igazságosabb teherviseléssel indokolta. Elmondta, a környezetterhelési díjak bevezetését az 1995-ben elfogadott környezetvédelmi törvény tette lehetővé, a cél az volt, hogy a környezet használata, főleg szennyezése ne legyen ingyenes.

A miniszter szerint a környezetterhelési díjak teremtik meg a megelőző környezetvédelem alapjait, mert nemcsak egy határértéket meghaladó kibocsátás, hanem a környezetbe juttatott anyag minden egysége után fizetik ezt.