Alig nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelőiár-színvonal idén júliusban gyakorlatilag nem változott: az árak 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz és 2,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A belföldi értékesítések havi áremelkedése 0,8 százalék, éves növekedése 9,4 százalék volt. A forintban mért exportértékesítések havi ára 0,5 százalékkal mérséklődött, az egy évvel korábbi szinttől pedig 2,6 százalékkal maradt el.

KSHhttp://www.ksh.hu

Júliusban folytatódott a hónapok óta tartó áremelkedés a kohászati fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában, 3,2 százalékkal. A KSH gyorsjelentése szerint a keresletnövekedés és nyersanyaghiány, valamint a szállítási költségek drágulása egyaránt az áremelkedés irányába hatott.

A fémalapanyagok gyártásában a júniusihoz hasonlóan átlagosan 5,2 százalékkal nőttek az árak, ezen belül pedig továbbra is átlag feletti, 6,8 százalék volt a vas, acél és vasötvözet alapanyag-gyártás árnövekedése. A fémfeldolgozási termékeknél ennél kisebb mértékben, 1 százalékkal emelkedtek az árak, az alapanyagok árnövekedése még nem teljesen gyűrűzött be.

A kőolaj világpiaci ára júliusban ismét emelkedett, ami a kőolaj-feldolgozás belföldi értékesítésében 2,6 százalékos növekedést váltott ki. Emelkedett a vegyi anyagok és termékek gyártásának árszínvonala is, 1,3 százalékkal.

A feldolgozóipari átlagos árnövekedéshez közeli értékkel, 0,9 százalékkal nőttek az élelmiszeripari termelői árak, jóllehet a szakágazati szintű árváltozás szélesebb sávban mozgott: 8 százalékos árnövekedés és mintegy 4 százalékos mérséklődés között.

A többi feldolgozóipari ágazatot kisebb mértékű, 0,7 százalékos növekedés és 0,3 százalékos csökkenés közötti ármozgás jellemezte.