Építőipari feketelista a láthatáron

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) egy feketelistát készítene azokról a megrendelőkről, amelyek nem vagy csak nagyon hosszú késedelemmel fizetnek az építőipari cégeknek. A kivitelezők szerint az utóbbi időben jelentősen romlott a fizetési fegyelem, a körbetartozások mértéke milliárdos nagyságrendű is lehet - írja a Világgazdaság.

Az utóbbi időben általánossá vált a 2-3 hónapot is meghaladó késedelmes fizetés és az, hogy a megrendelő - különböző mondvacsinált okok miatt - csak egy részét fizeti ki az építési költségeknek - nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy János, az ÉVOSZ ügyvezető igazgatója. A fizetési morál megromlása általánosnak mondható, ugyanis mind a magán-, mind a vállalati szektorban egyre gyakoribbak a fizetés körüli konfliktusok.

Egyes kivitelezők szerint nem csak a magyar, hanem a külföldi, különösen a francia és belga megrendelőknél is előfordul, hogy nem fizetnek idejében. Az is gyakori eset, hogy a megrendelő nem ismer el bizonyos munkákat, például a beruházás alatt derül ki, a talaj nem megfelelő minőségű, ezért pluszmunkát kell végezni vagy áttervezni az egész épületet, ami természetesen többletköltséggel is jár, amit rendszerint már nem hajlandó állni a megrendelő.

Ezen az áldatlan állapoton szeretne javítani egy - a bankszektorban is használt - feketelistával az építési vállalkozásokat tömörítő ÉVOSZ, amely végső megoldásként az szeretné elérni, hogy jogszabályban rendezzék a kérdést, miszerint fedezet nélkül senki se adhasson megbízást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK