Július elsejétől nem drágul a földgáz, mivel a magas világpiaci árak csak több hónapos késéssel jelennek meg a hazai importárakban - írja a Népszabadság. Hegedűs Miklós, a GKI vezérigazgatója egy szerdai konferencián hisztériának minősítette a magas olajárak miatti aggodalmakat.

Az előző években rendre július elsejétől drágult a földgáz a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján. Most a hivatal azt javasolja a kormánynak, hogy az árak ne változzanak, mert a magasabb világpiaci árak hatása csak később jelenik meg a magyar behozatalban - mondta egy szerdai konferencián Horváth J. Ferenc a Népszabadság tudósítása szerint.

A Magyar Energia Hivatal elnöke emlékeztetett: júliustól a nem lakossági áramfogyasztók már a szabad piacról - akár olcsóbban is - vásárolhatnak földgázt. Az új lehetőséggel mintegy 200 ezer fogyasztó élhet.

A tanácskozásion Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója hisztériának minősítette a magas olajárak miatti aggodalmakat: mint elmondta, a hordónkénti 40 dollár körüli olajár mellett figyelembe kellene venni azt is hogy a dollár 40 százalékkal gyengült az utóbbi években, vagyis a mostani árszínvonal 26-28 dolláros hordónkénti olajárat jelent korábbi árfolyammal számítva.