Volt jugoszláv köztársaságoknak szánt uniós pénzügyi programról döntöttek

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a Macedóniát, Szerbia-Montenegrót és Koszovót érintő idei pénzügyi programjait az Európai Bizottság hétfőn. Brüsszel a három programra összesen 272,5 millió eurót szán. Ezt egy nappal azelőtt jelentették be, hogy Brüsszel nyilvánosságra hozza a tanulmányt arról, megkezdhető-e a csatlakozási folyamat Szerbiával és Montenegróval.
Vágólapra másolva!

A 2006-ig tartó hétéves időszakban az EU összesen 5 milliárd euróval támogatja az említett államokat és térségeket, valamint Horvátországot, Albániát és Bosznia-Hercegovinát, illetve a többükre kiterjedő regionális programokat úgynevezett újjáépítési, fejlesztési és stabilizálási célokat szolgáló támogatási programjának keretében. Idén Macedónia 34,5, Szerbia-Montenegró 184, Koszovó 54 millió eurót kap a most bejelentett döntések értelmében.

Tirana, Szarajevó és a regionális programok keretéről még nem született döntés, a tagjelöltté nyilvánított Horvátország pedig már kikerült ennek a programnak a hatálya alól, csak a regionális részben számolhat még uniós pénzekkel.

A pénzügyi támogatási programok kiegészítik a politikai és gazdasági jellegű együttműködést az EU és a szóban forgó államok között Az idei pénzügyi jóváhagyást egy nappal azelőtt jelentették be, hogy a brüsszeli bizottság nyilvánosságra hozza az úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányt arról, megkezdhető-e a csatlakozási folyamat Szerbiával és Montenegróval.