Szanyi: Lehetőségeik alatt teljesítenek a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Az európai uniós csatlakozás után egy évvel megállapítható, hogy a magyarországi vállalkozások mélyen a lehetőségeik alatt teljesítenek, de még így is jobban állnak a legtöbb új tagállamban működő cégnél - mondta Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár az egy éves integrációs tapasztalatokról szólva a magyarországi EU-s kiadványok kiállításán elmondta, hogy kimutathatatlan a magyar cégek részvétele az uniós közbeszerzéseken, pedig azokon osztják el az EU költségvetésének 15 százalékát.

"A magyarországi cégek által megszerzett uniós támogatások nagy hányada pedig inkább tanulópénzként szolgált, mint fejlesztési forrásként" - mondta Szanyi Tibor, akinek meggyőződése szerint a magyar vállalkozások félreértve a helyzetet úgy hiszik, hogy az uniós támogatási források napi gondok megoldását célozzák, pedig azok rendeltetése versenyképes gazdasági tevékenység megalapozása.

Szanyi Tibor beszámolt arról, hogy a 2004-2007-ig felhasználható EU-támogatások mintegy 10 ezer vállalkozáshoz jutnak el, ami csak a jéghegy csúcsának tekinthető. Az államtitkár szerint ekkora vállalkozói kör "nem húzza ki az országot a kátyúból", ezért a támogatásokat a lehető legnagyobb multiplikátor hatású célokra kell fordítani.