Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Gyurcsány változtatna a privatizációs törvényen

Vágólapra másolva!
Az állami teljes vagyonkezelés és értékesítés szabályait úgy kell megváltoztatni, hogy nagyobb hangsúly legyen a vagyonkezelésen, illetve a magántőkével való együttműködésen - mondta a Gyurcsány Ferenc egy csütörtök esti tévéműsorban. A miniszterelnök szerint "az lesz már a kivétel, hogy elad valamit az állam".
Vágólapra másolva!

Az, hogy lezárjuk a privatizációt, nem azt jelenti, hogy soha többet semmit nem ad el a magyar állam - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati televízió Este című műsorában csütörtökön. Ez csak azt jelenti, "hogy az lesz már a kivétel, hogy elad valamit az állam" - mondta.

Elmondása szerint az értékesítési célú privatizáció helyett a fejlesztési célú, magán és köztulajdon együttműködése fog előtérbe kerülni. Ehhez kell hozzáigazítani a szervezetet, a kincstártól az ÁPV Rt-ig. Közölte, hogy az állam tulajdonosi és fejlesztési szerepvállalását összehangolják új intézményekkel és új szabályokkal. "Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy érdemben megváltoztatjuk az állami teljes vagyonkezelés és értékesítés intézményrendszerét, szabályait" - fogalmazott.

Mint mondta, ha hozzányúlnak a privatizációs törvény egyes részleteihez, akkor azt úgy teszik, hogy nagyobb hangsúly legyen a vagyonkezelésen, a magántőkével való együttműködés szabályainak kidolgozásán. Eddig minden arra vonatkozott, hogy hogyan kell eladni, azonban a fejlesztéssel, együttműködéssel kapcsolatban "kevés szabályunk van".

A miniszterelnök szerint akik azt mondják, hogy a Budapest Airport Rt. privatizációjának hátterében a költségvetési hiány csökkentése áll, azok "nem tanulták meg a költségvetést". Közölte, hogy a privatizációs bevételek néhány ritka kivételtől eltekintve nem számolhatók el költségvetési hiány csökkentéseként.

Hangsúlyozta, hogy a Budapest Airportot fejleszteni szeretnék, fejlesztési kötelezettséggel és felelősséggel adják bérbe a kifutópályákat, utasváróit. Az ehhez kötődő üzleti lehetőséget megtestesítő részvényeket adják el, de az ingatlan állami tulajdonban marad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről