Csányi 40 milliárddal lett gazdagabb

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor 40 milliárd forinttal növelte egy év alatt a vagyonát, így a 2004-es ötödik hely után a leggazdagabb magyar lett a manager magazin 2005-ös listáján. A miniszterelnök vagyona 400 millió forinttal csökkent, míg gazdasági miniszteréé 600 millió forinttal nőtt a tavalyi évben. A lista utolsó helyéhez 3 milliárd forintra volt szükség.
Vágólapra másolva!

Naponta közel 110 millió forintot keresett az elmúlt egy évben Csányi Sándor, ezzel 40 milliárd forintot keresett egy év alatt. Ez az összeg egyébként önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy a leggazdagabb magyarok listáján a harmadik helyet megszerezze az OTP első embere. A növekedésből egyébként 10 milliárd forintot tett ki a tulajdonában lévő OTP-részvények árfolyama. Tavaly még 30 milliárd forintra becsülték Csányi vagyonát, aki az elmúlt egy évben több céget is vásárolt magának. Egyik legnagyobb üzlete talán a Pick Rt. megvásárlása volt, valamint tulajdonszerzése a Demján érdekeltségébe tartozó TriGránitban.

Forrás: MTI
Demján már régóta szoros kapcsolatban van Csányival

A Széles Gáborral tavaly még holtversenyben első Demján Sándor egy év alatt 15 milliárd forinttal 65 milliárd forintra emelte vagyonát, ezzel a lista második helyét érte el. Demján egyébként az elmúlt egy évben egyebek mellett 31 milliárd forintért befejezte a Művészetek Palotájának felépítését, illetve megvásárolta a Hungexpót is.

A harmadik helyen szereplő Széles Gábor vagyona 50 milliárd forintról 54 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A vagyonát a Videotonnal, és az Ikarusszal alapította meg, jelenleg média irányába nyitott a Magyar Hírlappal, és egy új tévé elindításával.

A Pick egyébként korábban Leisztinger Tamás birtokában volt, aki az elmúlt egy évben a manager magazin becslése szerint nem növelte vagyonát, az ugyanis az idén is 37 milliárd forintot tett ki. A Pick-üzleten egyébként 2 milliárd forintot bukott a vállalkozó, amit úgy látszik egyéb üzleteivel sikerült kompenzálnia. Ezzel az összeggel, a befektetésekkel foglalkozó vállalkozó a lista negyedik helyén maradt, nem sikerült viszont megtartania székét a sakkszövetség élén.

Leisztinger egyébként a listán elfoglalt helyét is annak köszönheti, hogy a tavalyi harmadik helyezett Várszegi Gábornak 4 milliárd forinttal 36 milliárd forintra csökkent a vagyona. A Fotex legnagyobb tulajdonosa egyébként tavaly volt kénytelen bezárni jelentős veszteséget termelő Keravill-üzletét, és jelentősen csökkentette a Domus- és az Azúr-hálózatát is.

A kormánytagok büszkék üzleteikre/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20051013akormanytagok.html

A listán szereplő politikusok közül a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc vagyonát 400 millió forinttal kisebbre becsüli a magazin, így a hetvenedik helyről a nyolcvankilencedikre csúszott vissza 3,4 milliárd forintos vagyonával. Ugyanakkor a gazdasági miniszter Kóka János 2,7 milliárd forintról 3,3 milliárd forintra emelte tulajdonainak értékét, ez is azonban csak a kilencvenkettedik helyhez volt elegendő. A lap egyébként mindkét politikus esetében kiemeli, hogy politika és üzlet között világos határvonalat húztak.

A listán továbbra is egyedüli nőként szerepel Kristyán Judit, aki Fenyő János feleségeként örökölte vagyonát. Ennek nagyságát azonban nehéz megbecsülni, ezért a lap továbbra is 15 milliárd forintra tartja összvagyonát, ami az idén a 17. helyhez volt elegendő.

A manager magazin külön elkészített a leggazdagabb vidékiek listáját is. Ezek közül a nyugat-magyarországit Szeremley Huba borász vezeti, míg Kelet-Magyarországon Bige László vegyipar áll az élen 27 milliárd forinttal. Dél- és Közép-Magyarországon Palásti József a leggazdagabb 9,3 milliárd forintos vagyonával.

Név

Tevékenység

Vagyon (milliárd forint)

1.

Csányi Sándor

Részvények, agrár, ingatlan, média, egyéb befektetések

70

2.

Demján Sándor

Ingatlan, egyéb befektetések

65

3.

Széles Gábor

Informatika, járműipar, média

54

4.

Leisztinger Tamás

Befektetések

37

5.

Várszegi Gábor

Kereskedelem, befektetések

36

6.

Nagy Elek

Útépítés, építőipar, ingatlanbefektetések

35

7.

Veres Tibor

Befektetések

34

8.

Bige László

Vegyipar, befektetések

27

9.

Wáberer György

Szállítmányozás

25,8

10.

Erdős Ákos

Nyomdaipar, média, könyvkiadás

19

11.

Futó Péter

Befektetések, ingatlanfejlesztés

18

12.

Lakatos Péter

Ipari befektetések

18

13.

Sinkó Ottó

Ipari befektetések

18

14.

Szeremley Huba

Szőlészet, borászat

17

15.

Tolnay Lajos

Alumíniumipar

16,5

16.

Kovács Gábor

Befektetések

16

17.

Kristyán Judit

Fenyő-örökség

15

18.

Spéder Zoltán

Részvények

13

19.

Petrusz Béla

Alumíniumipar

12,5

20.

Béres család

Gyógyszergyártás és -kereskedelem, befektetések

12