ÁSZ: Kevéssé tekintélyes az APEH elnökjelöltje

2005.02.18. 12:29

Az Állami Számvevőszék bizonyos fenntartásokat fogalmazott meg adóhivatal új elnökének személyével kapcsolatban, melyek főként Szikora János makrogazdasági ismereteivel, illetve szakmai tekintélyével kapcsolatosak - közölte Pichler Ferenc, Draskovics Tibor kabinetfőnöke. Szikora Jánost kedden hallgatja meg az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága.

A kabinetfőnök megerősítette a Népszabadság pénteki értesülését, amely szerint Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke - aki a törvényi előírásoknak megfelelően előzetesen véleményezte a pénzügyminiszter személyi választását - bizonyos fenntartásokat fogalmazott meg.

Az ÁSZ elnöke által hangoztatott fenntartások a jelölt makrogazdasági ismereteire vonatkoztak, illetve kétségeket az irányban, hogy Szikora János kiemelkedő szakmai tekintéllyel rendelkező vezető - mondta Pichler Ferenc.

A kabinetfőnök hangsúlyozta, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöki posztjára a minisztérium gyakorlati embert keresett, aki jól ismeri az APEH szervezeti problémáit. A pénzügyminiszter véleménye szerint Szikora János megfelel ennek az elvárásnak.

Az ÁSZ-nak nincs vétójoga

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a levélről nem kívánt nyilatkozni, mondván, az a pénzügyminiszter illetve a költségvetési bizottság tulajdona. Hangsúlyozta, hogy az adóhivatal elnökének kinevezése a pénzügyminiszter felelőssége, az ÁSZ-nak nincs vétójoga, törvényi kötelezettsége csupán az előzetes véleményezés.

Kovács Árpád szerint törvényi kívánalom az APEH elnökével szemben, hogy széles körű makrogazdaság ismeretekkel rendelkezzen, be tudja illeszteni az adóhatóság munkáját az államháztartás összefüggésrendszerébe.

Szikora János, aki 1955-ben született Nagykállón, 1980-ban végezte el a József Attila Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karát, majd okleveles közgazdászként a közgazdaságtudományi egyetemet Budapesten és utóbb a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát is. Jogi szakvizsgát tett adótanácsadó és okleveles könyvvizsgáló.

Szikora János 1988-tól az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adófelügyelőségén, illetve igazgatóságán dolgozott. Az ellenőrzés területén dolgozott, végigjárva a ranglétrán szinte minden posztot. 1999-től 2003-ig egyéni ügyvédként társasági jogi, gazdasági jogi ügyekkel foglalkozott Nyíregyházán, majd 2003-tól visszatérve az APEH-hez, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóság igazgatója lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK