Az államfő kinevezte a Monetáris Tanács új tagjait

2005.02.25. 13:35

Pénteken Mádl Ferenc köztársasági elnök kinevezte a Monetáris Tanács négy új, a kormányfő által jelölt tagját - közölte Schillinger Erzsébet, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke a távirati iroda tudósítsa szerint. A testület tagja így Bánfi Tamás, Csáki Csaba, Bihari Péter és Neményi Judit.

"A köztársasági elnök az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. A köztársasági elnök a kinevezési okmányokat hétfőn adja át.

A jegybank legfontosabb döntéshozó testülete hétfőnként ülésezik hivatalosan, de csak havonta egyszer tárgyal az irányadó kamat mértékéről. Mivel a Monetáris Tanács hétfőn 75 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, ha rendkívüli esemény addig nem történik, akkor legközelebb március 21-én tárgyalnak és döntenek a kamatszintről.

Járai Zsigmond jegybankelnök minden fórumon ellenezte a Monetáris Tanács bővítését, és a jegybanktörvény azt lehetővé tévő módosítását. Az MNB elnöke szerint a törvénymódosítás korlátozza a jegybank függetlenségét, ezért az ellentétes az Alkotmánnyal, ezen kívül a miniszterelnök nem kérte ki véleményét az új tagok személyéről, csak ismertette jelöltjeit, ami nem felel meg a törvényi követelményeknek.

A kormány ezzel szemben úgy véli, hogy a módosított jegybanktörvény teszi lehetővé, hogy a Monetáris Tanács független testületként működjön, mivel szűkül a jegybankelnök eddig kizárólagos jelölési joga. Gyurcsány Ferenc szerint ő eleget tett egyeztetési kötelezettségének, amikor a döntés nyilvános bejelentése előtt ismertette jelöltjei nevét Járai Zsigmonddal.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK