A várakozásoknak megfelelően csütörtöktől 50 bázisponttal 6 százalékra csökkenti irányadó kéthetes betéti rátáját a lengyel központi bank - jelentette be a lengyel Monetáris Tanács a kamatmeghatározó ülést követően. A kamatcsökkentés válasz a csökkenő inflációra, illetve a lassuló lengyel gazdasági növekedésre, és az első a monetáris enyhítési folyamatban. A lengyel intézmény utoljára 2003 közepén csökkentett kamatot, és 2004 augusztusa óta változatlanul 6,5 százalékon állt a ráta.

A központi bank megerősítette a lazításra utaló monetáris politikát, melyet a múlt hónapban változtatott, az eddigi szigorításra utaló jellemzést követően. A zloty minimális erősödést mutat az euróval szemben a vártnak megfelelő kamatcsökkentés bejelentése óta. A kurzus a 4,1050-4,1150 közötti sávban ingadozik, szemben a reggeli 4,15 körüli nyitó, illetve a kedd esti 4,16 közeli zárószintekkel.

Az első elemzői reakciók szerint a döntés arra utal, hogy a lengyel jegybank a zloty elmúlt hetekben bekövetkezett számottevő (mintegy 6 százalékos) gyengülése ellenére sem kívánja továbbra is 6,5 százalékon tartani az irányadó rátát, azaz az árfolyam kérdése csak korlátozott mértékben befolyásolta a mai döntést. Az év végéig még összesen 100 bázispontnyi kamatcsökkentés következhet be, a következő vágásra akár már áprilisban sor kerülhet, amennyiben az addig ismertté váló makrogazdasági adatok alátámasztják ezt.

Portfolio.hu