Állami milliárdokból élesztik fel Bábolnát

Vágólapra másolva!
Állami milliárdokkal sikerül életben tartani a Bábolna Rt-t. A több sebből vérző egykori mintagazdaságnak nem kell visszafizetnie az ÁPV Rt. tulajdonosi kölcsönét. Kölcsön és visszafizetési kötelezettség eltörlése formájában Bábolna közel 20 milliárd forint állami pénzt kap. Bábolna a jövőben csak növénytermesztéssel foglalkozik majd - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Megmenekült a végelszámolástól a Bábolna Rt. A kormány karácsony előtt döntött úgy, hogy a cégnek nem kell visszafizetnie az ÁPV Rt. korábban folyósított 2,9 tulajdonosi kölcsönét. Emellett a vagyonkezelő lemond a 14,9 milliárdos hitelköveteléséről. Bábolna emellett 6,5 milliárd forintos hitelt kap - ebből 4,5 milliárdot az ÁPV Rt. ad, az Agrárgazdasági Vagyonkezelő pedig kettőt. A 6,5 milliárdból azonban csak 2 milliárdot használhatnak szabadon: a többit kölcsön törlesztésére kell fordítani. Az ÁPV Rt. kényszerhelyzetben volt: ha Bábolnát felszámolják, a vagyonkezelőre marad a cég 20 milliárdos adósságállománya.

A kormány a termeléshez szükséges, körülbelül 13 ezer hektár föld sorsáról is rendelkezett. A korábban megkötött haszonbérleti szerződéseket a földtörvény értelmében az agrártárcának úgy kellett módosítania, hogy a területeket ne tíz, hanem húsz évig művelhesse a Bábolna Rt. - írja a Népszabadság.

A kormány a mostani döntéssel tulajdonképpen felülírta korábbi privatizációs terveit. Az eredeti tervek szerint Bábolna életképes leánycégeit a Bábolna Élelmiszeripari Rt.-ként privatizálták volna. A bevételből finanszírozták volna a régi bábolnai adósságot, és végelszámolták volna a Bábolna Rt.-t.

A cégeket végül külön-külön sikerült eladni, és a privatizációs bevétel is elmaradt a várttól, ezért menekült meg a Bábolna Rt. A tervek szerint a cég csak növénytermesztéssel foglalkozik majd a jövőben. Az uniós földalapú támogatás miatt ez sokkal jobb üzlet, mint a baromfitenyésztés. Ez ismét megnövelheti az érdeklődést a részvénytársaság magánosítása iránt.