Lezárták a Mol gázüzletágának eladását

Vágólapra másolva!
Megállapodott a gáztranzakció lezárásáról a Mol és az E.ON Ruhrgas. Az eredeti adásvételi szerződést az Európai Bizottság követelményei szerint több helyen módosítani kellett, de a testület végül áldását adta az üzletre. A gázüzletágat 300 millió euróért adja át a Mol az E.ON-nak, amely a cégnek nyújtott 600 millió eurós tulajdonosi hitelét is átvállalja.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a gázüzletág megvételének lezárásáról a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság és az E.ON Ruhrgas International (ERI). A két társaság Az Európai Bizottság engedélyének megadását követően a gáztranzakciót 2006. március 31-én zárja. A végleges vételár 300 millió euró, illetve az ERI átvállalja a Mol-nak a társasággal szembeni 600 millió eurós tulajdonosi hitelét.

A megállapodásban szereplő ár elmarad a korábbi hírekben megjelenttől. A Mol az eredeti megállapodás szerint 425 millió eurót kapott volna az ERI-től, valamint 125 millió eurót az eladási opció szerint a maradék 25 százalékáért-ért, így az összérték 550 millió euró lett volna. Az E.ON azonban a korábbi 350 millió helyett 600 millió tuljadonosi hitelt vállal át. A társaság egyelőre nem közölte, hogy miért változott meg a vételár.

Pénteki közleményében az E.ON 450 millió eurós vételárról, és 600 millió eurós adósságátvállalásról számolt be. A különbség abbó adódhat, hogy Magyarországon a gáz hatósági áras, így a Mol más árral számolt, mint az E.ON Ruhrgas - írja a Reuters hírügynökség.

"Pusztán az, hogy lezárult a tranzakció, igen jelentős fegyvertény, jelentős kockázati tényezőtől szabadult meg a Mol a választások előtt" - nyilatkozta az [origo] -nak Sarkadi Szabó Kornél, a Reiffeisen Értékpapír elemzője. Sarkadi Szabó mindenképpen pozitív nyitásra számít a tőzsdén, akár több százalékpontos ugrást sem tart elképzelhetetlennek. Ugyanakkor a Reiffeisen elemzője figyelmeztetett: a gázüzletágat nem az eredetileg tervezett áron adták el, ez csökkentheti a megállapodás árfolyamemelő hatását.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a megállapodás pozitív és negatív elemeket egyaránt tartalmaz, ezért az elemző nem számít jelentős emelkedésre a Mol papírok terén a tőzsdén. Suppan szerint a megegyezés negatív és pozitív hatásai kioltják majd egymást.

A Mol és az E.ON 2004. novemberben kötött megállapodást a Mol Földgázellátó Rt.-ben lévő 75 százalék mínusz egy részvény részesedések, valamint a Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipari Rt.-ben meglévő 50 százalékos részesedés eladásáról. A magyar-orosz vegyesvállalat értékesítéshez még szükséges a Panrusgáz többi részvényesének hozzájárulása.

Az Európai Bizottság által támasztott követelmények alapján, - mely szerint a Kereskedelem és Tárolás társaságokat teljes mértékben értékesíteni kell- a Mol eladja 100 százalékos részesedését ezekben a társaságokban az ERI-nek. Az eredeti megállapodáson felüli 25 százalék plusz egy részvény részesedés értékesítéséhez szükség van még a Magyar Energia Hivatal engedélyére.

Az Európai Bizottság követelményei, a szabályozás, és az iparági környezetben bekövetkezett változások következtében a felek további módosításokat is végrehajtottak az eredeti adásvételi szerződéseken.

Az ármódosító tételek hatására a vételár maximum 290 millió euróval növekedhet. Az ármódosítások elszámolása félévente történik 2009. év végéig. A meghirdetett 2006-2010-es stratégiával összhangban a Mol a gázüzletből felszabadított tőkét legfontosabb üzleteiben, a Kutatás-termelésben és a Feldolgozás és Kereskedelemben olyan értékteremtő beruházásokra kívánja fordítja, melyek a stratégiába illeszkedő növekedést biztosítanak a Mol Csoport számára.