A Gazpromé lehet a Mol Rt. gázüzletága

Vágólapra másolva!
Az E.On energiakonszern többek között magyarországi gázüzletrészeket ajánl a Gazprom orosz gázmonopóliumnak a jamal-nyenyecföldi Juzsno-Russzkoje földgázlelőhely kiaknázásában való részesedésért, s az erről szóló megállapodást áprilisban írják alá.
Vágólapra másolva!

A Mol e hónap végén zárja le a Földgázellátó és Földgáztároló eladásának ügyletét az E.On-nak, s ezután kezdődhet a részvénycserék szerződéses formába öntése az E.On és a Gazprom között - értesült a Kommerszant Alekszandr Medvegyevtől, a Gazprom cégvezetési alelnökétől.

A Mol-gázüzletágakon kívül az E.On a már tulajdonában lévő magyarországi gázszolgáltatóban, az E.On Hungariában is részesedést kínál a Gazpromnak - mondta Medvegyev egy energiabiztonsági konferencián. A Mol egyébként a Panrusgaz magyar-orosz kereskedőcégben meglévő 45 százalékos részesedését is eladja az E.Onnak, és ehhez a társtulajdonos Gazprom hozzájárulására van szükség.

Mivel az E.On 24,5 százalékos részesedést akar a Juzsno-Russzkoje kiaknázásában, a magyarországiakon felül más európai üzletrészeket is át kell adnia a Gazpromnak. A Kommerszant szerint a német konszern bulgáriai, csehországi, lengyelországi és szlovéniai részesedéseket adhat még át orosz stratégiai partnerének, de svájci, ausztriai és hollandiai egységeitől aligha válik meg. A Gazprom korábban többször jelezte érdeklődését az E.On Olaszországban épülő erőművei iránt.

A Juzsno-Russzkojén kitermelendő gázzal akarják megtölteni a Balti-tenger alatt tervezett, Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő, vitatott gázvezetéket, amelynek építésébe az E.On már betársult a Gazprom mellé. A másik 25 százalékos német társ, a BASF már részesedést kapott a Juzsno-Russzkoje kiaknázásában is, cserében növelve a Gazprom részesedését németországi értékesítő vegyes vállalatukban.