Döntött a kormány a csökkentett áfáról

Vágólapra másolva!
A kormány az otthon ápolás, a magánlakások felújítása és kisebb javítási szolgáltatások esetében kíván élni az Európai Unió által lehetővé tett ötszázalékos áfakulcs lehetőségével - közölte a kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A kormány kedden eljuttatja az Európai Uniónak azt a levelet, amelyben jelzi, hogy mely szolgáltatások terén szeretne kedvezményes áfakulcsot alkalmazni az évtized végéig - közölte Batiz András a kormányülést követő tájékoztatón.

Az öt szolgáltatást tartalmazó listából - amelyből hármat lehet kérni - az első kettőt "bizonyosan", a harmadikat "minden valószínűség szerint" engedélyezni fogja az EU - mondta Batiz András.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos igényt a kormánynak március 31-ig kell bejelentenie. Az EU pénzügyminisztereinek tanácsa májusban tárgyal erről az ügyről, és ezt követően kell a magyar parlamentnek a szükséges törvénymódosítást elfogadni.

A kormányszóvivő elmondása szerint a kormány szeretné, ha a szociális célú lakásépítés is a kedvezményes áfakörbe tartozna, ám ehhez nem kell Brüsszel engedélye. Ugyanakkor szükség van egyes hazai jogszabályok módosítására, hiszen a magyar jog nem ismeri azt a fogalmat, hogy "szociális lakás". A jogszabálymódosítás előkészítése megkezdődött a Pénzügyminisztériumban.