Részvényenként 28 forint osztalék az FHB-től

Vágólapra másolva!
Részvényenként 28 forint - a 100 forintos névértékre vetítve 28 százalékos - osztalék kifizetését javasolja a tulajdonosoknak az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. igazgatósága a társaság április 21-re összehívott közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

Az FHB 2004-re részvényenként 200 forint - az akkori 1000 forintos névértékre vetítve 20 százalékos - osztalékot fizetett. A részvények névértékének tizedeléséről az FHB tavalyi évi rendes közgyűlése döntött.

A hitelintézet az előző évi 1,32 milliárd forinttal szemben az MTI-ECO számításai szerint 1,848 milliárd forintot fordít osztalékfizetésre, s az egy évvel korábbi 18,6 százalékkal szemben az adózott nyereség 25 százalékát fizeti ki a részvényeseknek. Ez a maximum, amennyit a bank osztalékpolitikája megenged (e szerint az éves eredmény legfeljebb 25 százalékát fizetik ki osztalékként).

Az FHB a meghívóban közzétette auditált adatait is. A magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint készült pénzügyi kimutatások szerint a bank adózás előtti nyeresége 9,646 milliárd forint, adózott nyeresége 7,395 milliárd forint, 15,4, illetve 3,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint összeállított, konszolidált kimutatások szerint az adózás előtti profit 25,7 százalékkal, 10,701 milliárd forintra, az adózott profit 15,9 százalékkal, 8,466 milliárd forintra nőtt. Az IFRS szerinti konszolidált mérlegfőösszeg 2005 végén 481,875 milliárd forintot tett ki, 16 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Az FHB bőven teljesítette terveit, ugyanis 2005-re az IFRS adatok szerint az adózás előtti nyereség 22 százalékos növekedésével és a mérlegfőösszeg 15 százaléknál nagyobb bővülésével számolt.

A közgyűlés a napirend szerint az alapszabály módosításának keretében felhatalmazná az igazgatóságot az alaptőke felemelésére. Ez feltehetően a bank új stratégiájának megvalósításával van összefüggésben. A 2006-2010-ig szóló középtávú stratégia szerint a bank a következő években nyit a teljes jelzálogpiac felé, vagyis a jelenleginél szélesebb körű - banki, ingatlan-, jelzálog- és tőkepiaci - szolgáltatásokat is nyújt majd, amihez megteremti a szükséges intézményi feltételeket is. Az FHB-t bankcsoporttá fejlesztik, amelynek kereskedelmi banki tagja is lesz.

A fejlesztések invesztíciókkal járnak, s még az is előfordulhat, hogy pótlólagos forrásbevonásra lesz szükség. Szakértők szerint ez esetben kisebb mértékű rábocsátásra kerülhet sor, aminek következtében például az állam tulajdonrésze a mostani 53,2 százalékról 50 százalék plusz 1 szavazatra csökkenhet.

A társaság többségi tulajdonosa, az ÁPV Zrt. kérésére a március 7-én közzétett közgyűlési meghívóhoz képest az alapszabály módosításán belül új témák is napirendre kerültek, mint például a szavazati jog gyakorlása.

Ennek az MTI-ECO információi szerint nincs köze ahhoz, hogy a 6,6 milliárd forintos jegyzett tőke 12,12 százalékát képviselő "B" részvényosztályon belül jelenleg tulajdonosi átrendeződés zajlik.

A szavazatelsőbbségi részvényekből 8,92 százalékot eredetileg négy intézményi befektető - az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt., az Allianz Hungária Rt., a CIB Bank Rt. és az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) -, 3,2 százalékot pedig az ÁPV Rt. birtokolt.

A közelmúltban azonban az Aegon Magyarország, valamint az IEB bejelentette, hogy kiszáll az FHB-ból. Az MTI-ECO úgy tudja, részesedésüket a többi szavazatelsőbbségi tulajdonos vásárolja meg, s a részvényosztály három megmaradó tulajdonosa közül senki nem kerül többségbe.

Az utóbbinak azért van jelentősége, mert az FHB alapszabálya szerint a szavazatelsőbbségi részvények tulajdonosai - ha ebben a "B" részvényosztály többsége egyetért - vétójoggal élhetnek a fontosabb kérdésekben. Ilyen például az alapszabály módosítása, az alaptőke felemelése és leszállítása, a társaság egyesülése, átalakulása, az igazgatóság tagjainak, valamint a könyvvizsgálónak a megválasztása.

Gyuris Dániel, a FHB vezérigazgatója az idei teljesítményt értékelve az MTI-ECO-nak elmondta: a bank az aktivitást és az eredményt illetően is hozta a tervet, az első negyedévi jelentés nem fog meglepetéseket okozni. A februárban bejelentett projekt zöldmezős előkészítése már folyik. A kereskedelmi bank alapításához az FHB benyújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) az engedélykérelmet, ugyanakkor keresik a gyorsabb megoldást is.