Vágólapra másolva!
Húszezerrel nőtt a regisztrált gazdasági szervezetek száma 2006. I. félév végén az egy évvel korábbi szinthez képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A bejegyzett vállalkozások száma 18 ezerrel, a nonprofit szervezetek száma 2 ezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma kismértékben csökkent. A regisztrált gazdasági szervezetek száma így a félév végén elérte az 1 millió 310 ezret.

A nyilvántartott társas vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban 18 ezerrel, 3,7 százalékkal, 508 ezerre emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma kismértékben csökkent.

A legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma bővült, egy év alatt 15 ezerrel, 7 százalékkal. Számuk így meghaladta a 232 és fél ezret. A másik népszerű gazdálkodási forma, a betéti társaságok száma 1700-zal, kevesebb mint 1 százalékkal növekedett, számuk 221,5 ezer volt.

A félév végén nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 710,5 ezer volt. Számuk az elmúlt egy év alatt szinte nem változott. A regisztrált egyéni vállalkozók 65,8 százalékának volt vállalkozói igazolványa, számuk 1,2 százalékkal, 5,5 ezerrel csökkent az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva.

A regisztrált vállalkozások területi eloszlása az elmúlt 12 hónap folyamán nem változott sem a társas, sem az egyéni vállalkozásoknál. A vállalkozások 40,3 százalékát a közép-magyarországi, 11,2 százalékát a dél-alföldi, 10,9 százalékát az észak-alföldi régióban tartották nyilván, míg a többi régióban egyenként 8,5-10,2 százalékukat.

Főtevékenység szerint az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág részaránya folyamatosan emelkedik; a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág részaránya pedig enyhe csökkenést mutat.

A legtöbb vállalkozást, 37,4 százalékukat az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tartották nyilván, ezt követte a kereskedelem, javítás 17,9 százalékkal.