Négyszáz fiókot nyit Ukrajnában az Erste

Vágólapra másolva!
Százszázalékos tulajdoni hányadot szerzett az Erste Bank AG az ukrán Bank Prestige-ben. A vétalár 525 millió hrivnya, azaz 79,4 millió euró volt, amely 1,75-szörös könyv szerinti értéknek felel meg.
Vágólapra másolva!

A Bank Prestige 2005 decemberében alakult, 2006 januárjában jegyezték be mint nyilvánosan működő részvénytársaságot. Az ukrán pénzintézetnek mintegy 300 alkalmazottja és 15 bankfiókja van. Idén október 31-én a bank részvénytőkéje 300 millió hrivnya (azaz 45,3 millió euró), mérlegfőösszege pedig 1009,2 millió hrivnya (vagyis 152,5 millió euró) volt. Az Erste Bank először 2006 júliusában szerzett 50,5 százalékos részesedést az ukrán bankban, most pedig teljes egészében kivásárolta a Bank Prestige részvényeseit.

Az Ukrán Nemzeti Bank, az ukrán versenyhivatal és az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet már megadta az engedélyt. Az ügylet a tervek szerint 2007 januárjában zárul le. Azt követően a Bank Prestige azonnal integrálódik az Erste Bank Csoportba, és Erste Bank Ukraine néven folytatja működését.

Az üzleti tervek támogatása érdekében az Erste Bank a vételáron felül további legfeljebb 1515 millió hrivnya (229 millió euró) befektetést tervez az elkövetkező 3 évben. A teljes körű szolgáltatási jogosítvánnyal működő pénzintézet univerzális bankként működik, egyaránt összpontosítva a lakossági és a vállalati ügyfélkörre.

"Döntésünket az a tény is meghatározta, hogy a korábbi tulajdonosok tudásukkal és a helyi viszonyokra vonatkozó ismereteikkel továbbra is támogatják az Bank Prestige munkáját, vagyis a jelenlegi vezetőség a helyén marad - hangsúlyozta az üzlet kapcsán Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója.

"Amikor tehát megnyílt a lehetőség, hogy teljes körű befolyást szerezzünk a Bank Prestige-ben, mi bizony megragadtuk azt. Ennek eredményeként karcsúsítani tudjuk a döntéshozatali folyamatot, ugyanakkor növelhetjük az Erste Bank részesedését az ukrán piacon. Ennek megfelelően az ukrán bankszektorral kapcsolatos terveink változatlanok, tehát továbbra is négy-öt százalékos piaci részesedés elérése a célunk 2009-re" - tette hozzá az Erste Bank vezérigazgatója.

Az Erste Bank tervei szerint 2009 végéig - partnerek bevonásával - 235 millió eurót fektet egy országos kiterjedésű fiókhálózat kiépítésébe. Célja, hogy Ukrajnában a tíz vezető bank közé kerüljön, a mérlegfőösszeget középtávon 3 milliárd euróra akarják növelni.

Az osztrák érdekeltségű bankcsoport működési területe Ausztria mellett Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát és Romániát öleli fel, összesen 15,3 millió ügyféllel, ami a bank szerint a piacnak átlagosan több mint 20 százalékát jelenti az érintett országok átlagában.