Csökken a cukorrépa átvételi ára

Vágólapra másolva!
Az új uniós szabályozástervezethez igazodó feltételekkel szerződik idén a cukorrépa-termelőkkel a Magyar Cukor Rt. A piacszabályozás változása hátrányos a gazdák számára, de kieső jövedelmük 60 százalékát EU-forrásokból pótolják. 
Vágólapra másolva!

A legnagyobb magyar cukoripari vállalat az EU által 2006-ra előirányzott intézményes cukorrépaárat kínálja a beszállítóknak, és a reformcsomagban előirányzott drasztikus megszorítások ellenére továbbra is a teljes kvótamennyiségét kívánja termelni.

"A magyar cukorágazat hosszabb távon csak akkor maradhat fenn, ha a cukorrépa-termelők és a cukorgyártók összefognak, s mindkét fél lemond bizonyos, korábban természetesnek vélt jövedelmi elemekről. Több fordulóban folytattunk tárgyalásokat szerződéses partnereinkkel, s ezek során kikristályosodott, hogy a termelők jelentős része érdekelt a cukorrépa-termelés hosszú távú fenntartásában, és ezért tudomásul veszi a cukorvertikum fennmaradásához elengedhetetlenül szükséges költségcsökkentési intézkedéseket" - fogalmaz Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója, aki a teljes magyar cukoripart képviseli a gyártók brüsszeli szervezetében.

A gazdák technikailag a cukorrépa-termelésre vannak felkészülve, így nincs sok választásuk, el kell fogadniuk a megváltozott feltételeket. Ráadásul ezt a kérdést nem tagállami szinten, hanem központilag szabályozza az unió - mondta Kelemen István, a Cukortermelők Országos Szövetségének főtitkára az Origo kérdésére. A végleges megállapodás március elejére várható, de a tervezet szerint három évig az árcsökkenés 60 százalékát, utána pedig 64 százalékát kompenzálja az EU költségvetéséből érkező közvetlen cukorrépa-támogatás.

Január folyamán a Magyar Cukor Rt. több fordulóban tárgyalt a cukorrépa-termelők szervezeteivel, s egyeztette velük a termeltetési szerződések feltételeit, így a hónap végére megszülethetett a megállapodás a szállítói szerződések legfontosabb feltételeiről.

A tavalyi évben a gazdák az Európai Unióban előírt minimális cukorrépaárat, tonnánként mintegy 11 500 forintot és efelett különböző mértékű szállítási prémiumot kaptak egy tonna cukorrépáért. Az új szabályozási rendszerben négy év leforgása alatt mind a cukorgyárak árbevétele, mind pedig a cukorrépáért fizetendő minimális ár jelentős mértékben csökken majd. Első lépésként a cukorrépa átvételi ára idén 8225 forintra esik vissza.

Az egész magyar cukoripar nehéz helyzetét jól jellemzi, hogy - az EU-kasszába befizetendő, minden kilogramm cukor után harminc forintot kitevő szerkezetváltási illeték és a cukorrépa átvételi ára felett - az összes gyártási, csomagolási és szállítási költség fedezetére megmaradó összeg már ebben az évben mintegy 30 százalékkal csökken. Az illeték azonban jövőre tovább emelkedik, így a fenti költségekre rendelkezésre álló összeg 10-15 százalékkal zsugorodhat majd. Ennek kigazdálkodására a Magyar Cukor Rt.-nél intézkedéscsomagot dolgoznak ki.

A vállalat összesen 1 450 000 tonna cukorrépát dolgozott fel 2005-ben. Ebből a mennyiségből 206 ezer tonna fehércukor készült, amelyből mintegy 60 ezer tonnát exportálnak. A cég a tervek szerint 2006-ban a teljes rendelkezésére álló cukorkvótát megtermeli. Ennek megfelelően mintegy 950 ezer tonna cukorrépa megtermeltetésével számol, ami hozzávetőleg 20 ezer hektáros vetésterületet jelent.