Nagyító alatt a banki díjak változásai

Vágólapra másolva!
Önmérsékletre szólította fel a bankokat a kormány pénteken, a pénzügyi felügyelet pedig vizsgálatot indít annak kapcsán, hogy az OTP Bank januárban növelte egyes hiteleinek kezelési költségét. A változás ugyan 10 ezer forint felett növelheti, bizonyos esetekben a havi törlesztőrészletet, az [origo] tapasztalatai szerint azonban a többi banknál is hasonló díjakkal találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank tavaly decemberi döntése értelmében, idén január 15-től megszüntette a 2001 augusztus és a 2003 július között befogadott forráshitelek 2 százalékos kezelési költségénél alkalmazott havi 9 ezer forintos felső határt. A változás 32 ezer embert érint a hitelt felvevő 128 ezerből. Többségük, 26 ezer fő havi törlesztőrészlete legfeljebb 7700 forinttal nőtt, 4 ezeré 7700 és 10 ezer forint közötti és mintegy 2 ezeré 10 ezer forint feletti összeggel emelkedett. A bank hangsúlyozza, hogy a havonként keletkező többletteher a futamidő meghosszabbításával mérsékelhető.

A díjváltozás miatt a pénzintézet több érintett ügyfele is panaszt tett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF). Ennek hatására a felügyelet vizsgálatot indít és szükség esetén felügyeleti ajánlást készít.

Veres János pénzügyminiszter és Farkas István, a felügyelet elnöke minapi találkozójukon, a pénzügyi tárca közleménye alapján arra az álláspontra jutott: "hasznos, ha a PSZÁF megvizsgálja, hogy egyes kereskedelmi bankok törvényesen emelték-e a lakossági hitelekkel kapcsolatos díj- és járulékterheket. Szerintük fontos a vizsgálatot arra is kiterjeszteni, hogy ezek az intézkedések mennyiben sértik a fogyasztók érdekeit, felmerül-e a tisztességes és átlátható piaci viszonyok veszélyeztetése".

A közlemény azt is hangsúlyozza: a kormány fontosnak tartja, hogy a pénzintézetek önmérsékletet tanúsítsanak áraik, díjaik meghatározásában, különösen akkor, amikor a költségvetés által támogatott termékeket, kedvezményes kamatozású lakáshiteleket forgalmaznak. A kormány célja ugyanis az, hogy ezek a támogatások teljes egészében eljussanak a lakossághoz.

Binder István, a felügyelet szóvivője szerint jelenleg nem lehet megbecsülni, mikor fejeződik be a vizsgálat, mert ahhoz számos szerződést, több banki dokumentumot kell megvizsgálniuk a felügyelet szakembereinek. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem egyetlen bank gyakorlatára irányul, hanem általánosan tekinti át a helyzetet.

Az OTP Bank szerződésszerűen és a jogszabályoknak megfelelően módosította az államilag támogatott, 2001 augusztusa és 2003 júniusa között befogadott forráshitelek hiteldíját - reagált a hírekre a pénzintézet. Indoklásuk szerint korábban bizonyos hitelnagyság fölött a fizetendő díjtétel a kölcsönösszeg 2 százalékát sem érte el, a változtatást követően viszont a hitelösszegre vetítve minden ügyfél, egységesen 2 százalékos kezelési költséget fizet.

A pénzintézet szerint a 2 százalékos kezelési költséget az ügyfelek elfogadták, ezt tükrözi, hogy 2003 júniusát követően, az idei év első negyedének végéig közel 100 ezren vettek fel 2 százalékos kezelési költség mellett államilag támogatott lakáshiteleket a pénzintézetnél. A bank azt is hangsúlyozza, hogy az általa alkalmazott 2 százalékos kezelési költség a piac egészét tekintve, annak alsó harmadában van.