Romániát csak Manhattan előzi meg

2006.06.20. 12:25

Nemcsak a térséget tekintve vannak csúcson az irodabérleti díjak Romániában: két független elemző cég is a világ egyik legvonzóbb ingatlanbefektetési területeként értékeli az országot.

Jelentősen emelkedett a kereskedelmi jellegű létesítmények bérleti díja az elmúlt időszakban Romániában. A bérlés Bukarestben, Constantában és Kolozsváron a legdrágább. A román fővárosban például a fekvéstől függően 15 és 100 euró között mozog a négyzetméterenkénti bérleti díj.

A bevásárlóközpontokban az üzlethelyiségek bérleti díja 30-150 euró között van, Kolozsvár központjában pedig a kereskedelmi jellegű létesítményekért négyzetméterenként 30-70 eurót kell fizetni. A Fekete-tenger partján fekvő Constantában 40 eurót, Iasi-ban, Nagyszebenben, Marosvásárhelyen és Temesváron 50 euró az átlagár.

A Colliers International ingatlanforgalmazó május végén közzétett felmérése szerint a világ jelenlegi legvonzóbb ingatlanpiacai között a New York-i Manhattan után Románia a második. A PriceWaterhouse Coopers legfrissebb vonatkozó tanulmánya ugyancsak a legérdekesebb országként értékeli Romániát ingatlanpiaci szempontból.

Az ingatlanágazat erőteljesen fejlődik, különösen Bukarestben, ahol a befektetők leginkább bevásárlóközpontokat és irodaépületeket keresnek. A román ingatlanpiac a térségben kivételes megtérüléssel kecsegtet: 30 százalékkal meghaladja a környező országokét, a nyugat-európai országokban elérhetőnek pedig duplája.

A hivatásos ingatlanbefektetők éves szinten 15-30 százalék közti megtérülést is képesek elérni. Az ingatlanpiaci befektetések jelenlegi ütemét tekintve azonban hamarosan ez 10 százalékra csökkenhet - vélekednek a Colliers International szakértői.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK