Ismét az infokommunikációs piac szereplőit vizsgálja elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Több kartell ügyében versenytanácsi döntés várható.

Akárcsak a nyár elején, ezekben hetekben is az infokommunikációs piac szereplői ellen folytat eljárást a GVH. Jelentős informatikai cégek, mint az SAP vagy a Synergon által alkotott kartellek ügyében várható versenytanácsi döntés.

A Paksi Atomerőmű Rt. informatikai pályázataival kapcsolatban két titkos versenykorlátozó megállapodás miatt is vizsgálódik a hivatal, eredmény szeptember elején várható. Ekkor zárulhat le a győri önkormányzat gazdálkodás-irányítási rendszerére kiírt tenderrel összefüggő kartellügy is. Továbbá folyamatban van, de még nincs versenytanácsi szakaszban egy sokszereplős, a banki szférát érintő informatikai összejátszás felderítése.

Egy éve indult versenyfelügyeleti eljárás a gépjármű-biztosítás piacán egy kartellgyanús megállapodás miatt, ahol a vádak szerint a biztosítók, alkuszcégek, márkakereskedők egymással összefogva korlátozták a versenyt. Az ügyben még tart a vizsgálat.

A versenytanácsi határozatokat többször támadták meg a Fővárosi Bíróság előtt. A két évvel ezelőtti, 7 milliárd forintos bírsággal zárult autópályakartell versenytanácsi határozatát januárban helybenhagyta a Fővárosi Bíróság. A bírságot az érintett cégek befizették, jelenleg az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla döntésére várnak.

Az Európai Bizottság az uniós versenyszabályokat megszegő vállalatok megbüntetésére új bírságolási irányelvet adott ki, amely hatással lehet a hazai gyakorlatra. A bírság alapja eszerint a jogsértés évében, az éves értékesítés akár 30 százaléka is lehet, ezt még növelheti a szabálytalan magatartás időtartama. Az ismételt elkövetést pedig ennél is keményebben büntetik majd.