Olasz üzleti körökben azt pletykálják, hogy az olasz állam meg akar szabadulni az Alitalia légitársaságban birtokolt csaknem 50 százaléknyi részvényétől.

Házasságra léphet az olasz Alitalia és a francia-holland Air France-KLM légitársaság - terjedt el a pletyka szerdán olasz üzleti körökben annak kapcsán, hogy a francia és az olasz miniszterelnök a héten találkozik egymással.

A Finanza & Mercati című lap vetette fel a lehetőséget, annak apropóján is, hogy az olasz államkincstár rendelet kiadására készül, miszerint az államnak a jövőben lehetősége lenne teljes, csaknem 50 százalékos részesedését eladni az Alitalia légitársaságban.

Egyelőre senki nem fűzött kommentárt az értesülésekhez. A találgatáshoz azonban némi alapot szolgáltat, hogy az Alitalia eladásának ötlete nem először merül fel, továbbá egyazon légiforgalmi szövetség, a Skyteam tagja az olasz és a francia légitársaság is. A szövetség keretében az orosz Aeroflot nemrég már érdeklődött az Alitaliánál a két vállalat szélesebb együttműködési lehetőségei iránt.

Az Alitalia egyébként veszteséges vállalat. Üzemi vesztesége az idei első negyedévben 129 millió euró volt, forgalma eközben néhány százalékkal csökkent. Jelenlegi vezetője, a vállalat szanálását vezénylő Giancarlo Cimoli az idei év végére ismét nyereségessé akarja tenni a céget.

Törekvése nem reménytelen, az Alitalia vesztesége ugyanis bevételek bővülésének és az alacsonyabb bérköltségeknek a hatására a két évvel ezelőtti 858 millió euróról tavaly 167 millió euróra csökkent.