Csökkennek a vámbevételek a román csatlakozás miatt. A vámosoknak létszámleépítésre nem, átszervezésre azonban kell számítaniuk - írja a Világgazdaság.

Románia uniós felvételével januártól újabb határszakaszunk válik az Európai Unió belső határává, ám ez nem jelenti azt, hogy az ott dolgozó vámosok közül bárkit is elbocsátanának - nyilatkozta a lapnak Mózs Elek, a VPOP bevételi főigazgatója.

Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozása előtt 800 pénzügyőrtől vált meg a testület, mivel - az áruk szabad áramlásának uniós elvéből fakadóan - a drasztikusan visszaeső vámolási feladatok már nem igényelték a korábbi létszámot.

Mégis csökken a vámosok létszáma a romániai határszakaszon, ugyanis mintegy százan nyugdíjba vonulnak. A hivatásos szolgálatot teljesítőket megillető korkedvezményes nyugdíjra jogosultak közül többen nem vállalkoznak a megváltozott helyzetből adódó új feladatokra.

Szervezeti átalakításra és a tevékenység súlypontjainak megváltozására számíthatnak a testület dolgozói. Az úgynevezett határvámhivatalok megszűnnek, a vámosok a legközelebbi fővámhivatalokhoz tartoznak január elsejétől. A munkájuk zöme a jövedéki ellenőrzésekre koncentrálódik majd.

Ezt elsősorban az indokolja, hogy a két újonnan csatlakozó országnak, Romániának és Bulgáriának csak 2009 végéig kell a cigaretta jövedék adóját az uniós szintre emelnie. A hazai jövedéki törvény januártól szigorítást vezet be: Románia felől csak 200 szál cigaretta hozható be adómentesen (az általános uniós szabály 800 szál, de néhány ország ennél szigorúbban védi a saját piacát).

Félő, hogy januártól a vámkezelések jelentős részét "elviszik" a romániai kikötők. A csökkenő vámfeladatok a bevételek mérséklődését hozzák magukkal - jelezte Mózs Elek. Csak az áfából 60-65 milliárd esik ki éves szinten a VPOP kasszájából, az elmaradó vámbevétel pedig közel 2 milliárd forintra tehető.