A valódi üzletekkel, hagyományos vásárlási formákkal szemben egyre nagyobb teret hódít az elektronikus kereskedelem. Kényelmesebb és gyorsabb az interneten vásárolni, mint boltról boltra járni. A közelmúltban indította el a Gazdasági Minisztérium tájékoztató oldalát, amely a vásárlóknak és az e-bolt nyitását tervező vállalkozásoknak is hasznos információkkal szolgál.

Az elektronikus kereskedelem évről évre nagyobb részt foglal el a gazdaságból. Az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi üzletek forgalma a tavalyi évben meghaladta a 19 milliárd forintot, a 2006-os évre vonatkozó előrejelzések szerint pedig elérheti a 30 milliárd forintot is - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tájékoztatójában. Az e-boltok számát illetően is jelentős növekedés könyvelhető el az idei évben, a webáruházak száma ugyanis közel az egyötödével nőtt, így 800-ra emelkedett.

 

A minisztérium részletesen bemutatja azokat az árukat, szolgáltatásokat, amelyeknél leggyakoribb az internetes vásárlási hozzáférés lehetősége. Széles körben elterjedtek az elektronikus banki szolgáltatások, de az úgynevezett fapados légitársaságok szinte kizárólag elektronikus úton értékesítik a repülőjegyeiket. Az internetes jegyvásárlás mellett lehetőség van elektronikus szállásfoglalásra is. Az ünnepi időszakok közeledtével hírlevelekkel bombázzák a fogyasztókat a webes könyv-, zene-, illetve műszaki áruházak is. A világhálón keresztül lehet moziba, vagy koncertekre jegyet venni, de éttermi asztalfoglalást is bonyolítanak.

 

A webáruház biztonsága ellenőrizhető

Az alábbi szabályok betartásával nagymértékben csökkenthetők a világhálón keresztül történő vásárlás veszélyei. A szakértők tanácsai szerint elsőként a honlap címét kell megvizsgálni. Ellenőrizni kell, hogy a https:// betűkkel kezdődik-e vagy sem. A szokásos "http" cím mögé illesztett "s" betű utal ugyanis arra, hogy a weboldal biztonságos. Gyakran előfordul az is, hogy az "s" betű csak akkor látható, ha a vásárló a megrendelésre, vagy az elektronikus fizetésre szolgáló felületre lép. A biztonságos weboldalra utal a zárt lakat ikon is, amely a böngésző alján (az állapotsorban) jelenik meg, illetve a kulcs ikon, amelynek sértetlen (nem törött) állapotot kell mutatnia.

 

Az internetes megjelenés biztonságának ellenőrzését követően érdemes a kereskedő megbízhatóságára utaló jeleknek is figyelmet szentelni. Ilyen jel lehet, hogy a webáruház online vagy telefonon elérhető ügyfélszolgálatot tart fenn, rendelkezik az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSz) Kiváló Internet Áruház ajánlásához történő csatlakozást tanúsító védjeggyel, vagy bevezetett valamilyen ismert minőségirányítási rendszert.

 

Visszaigazolás nélkül a vevőnek nincs kötöttsége

A vásárlás első lépéseként a vevőnek regisztrálnia kell, azaz meg kell adnia az ügylet lebonyolításához szükséges adatait. Az ELKER- szolgáltatás részletes ismerteti a fogyasztói adatok kezelésével, illetve az adatvédelemmel kapcsolatos szabályokat is. A szerződéskötéssel összefüggésben jó tudni, az elküldött megrendelést az áruház köteles haladéktalanul visszaigazolni (e-mail-ben vagy a honlapon). Amennyiben a visszaigazolás 48 órán belül mégsem érkezik meg, a fogyasztó ajánlati kötöttsége megszűnik, vagyis a vásárlás esetleges elmaradása a vevőn nem kérhető számon.

 

A webáruházban sajátosan alakulnak a fizetési szabályok is. Számos fizetési módozat lehetséges, kezdve a postai utánvéttel és a hagyományos banki átutalással. Használhatunk sárga postai csekket, vagy rózsaszín belföldi postautalványt. A vevők bizalmatlansága miatt lassabban terjed az internetes bankkártyás fizetés. A GKM által felkért szakértők szerint ugyanakkor a szükséges információk megismerése és az alapvető biztonsági óvintézkedések megtétele után a bankkártyás fizetés jóval csekélyebb kockázatot jelent, mint tömött pénztárcával járni az üzleteket. Egyre jobban terjednek azonban a kizárólag internetes fizetésre használható "virtuális bankkártyák". Ezek többségéhez egy elkülönített számla tartozik, amelyre elegendő akkora összeget utalni, akár elektronikusan is, mint amekkora az adott vásárlás összege. Egy másik megoldás szerint a bank SMS-ben küldi meg azt az egyszer használatos kártyaszámot, amely az ügylet lebonyolítása után automatikusan lejár. A "virtuális bankkártyákról" az adott banktól lehet bővebb információt kérni.

 

Tekintve, hogy a webáruházban kizárólag a látvány és a leírások alapján lehet vásárolni, az áru kézhezvételétől számított 8 napon belül a vevőt elállási jog illeti meg, azaz a terméket visszaküldheti a feladóhoz. Amennyiben a szolgáltató az elállási jog fenti szabályairól nem adott kellő tájékoztatást, úgy az áru átvételének, illetve a szerződés megkötésének napjától számított három hónapon belül lehet az elállást gyakorolni. Amennyiben három hónapon belül a tájékoztatás megtörténne, a 8 munkanapos határidőt ennek kézhezvételétől kell számítani. Jó tudni, hogy a visszalépést nem kell indokolni.