Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Brüsszel nagyobb hiányt vár

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió szakértőinek kétségeik vannak az idei hiánycéllal kapcsolatban. Ettől függetlenül pedig szeretnék elérni, hogy Magyarország folyamatosan ellenőrizze aktuális költségvetése betartását.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) a magyar konvergenciaprogram értékelésében az államháztartási hiánynak, a kormány tervéhez képest szerényebb mértékű csökkentését tartja reálisnak, de összességében - a kockázatok hangsúlyozásával - elfogadhatónak minősíti a gazdasági programot - értesült a Napi Gazdaság. A januári hiány ugyanakkor 30 milliárd forinttal jobb lett, mint amennyit előzetesen a Pénzügyminisztérium várt.

A kormány tavaly szeptemberben nyújtotta be Brüsszelnek az államháztartási egyensúlyra törekvés (kétszer elutasított) programját, decemberben pedig ennek korrekcióját. A lap betekintést nyert a ma nyilvánosságra kerülő bizottsági dokumentumba, amely szerint kulcsfontosságú az idei év. A bizottság szerdán jelenti be hivatalosan is álláspontját.

Páratlan célkitűzés egyetlen év alatt több mint 3 százalékkal csökkenteni a költségvetési hiányt - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő bizottsági munkatárs. Az EB értékelése a tavalyi 10,1 százalékos GDP-arányos deficitet (a végleges adat valójában néhány tized százalékkal alacsonyabb lehet) 7,4 százalékra mérsékli, ellentétben a kormány tervében szereplő 6,8 százalékkal.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha tévednénk, és a kormánynak sikerülne teljesítenie saját előrejelzését - fűzte hozzá forrásunk. Ő is megerősítette, hogy az EB szerint az igazi próba a 2007-es költségvetési célok teljesítése lesz: idén kiderül, mennyire működnek a reformok, milyen hatásai lesznek a takarékossági intézkedéseknek.

A mostani értékelés lényegét tekintve nem tér el a tavaly szeptember 1-jén benyújtott programról alkotott véleménytől. Brüsszel már akkor is jelezte, hogy nem vehet érdemben figyelembe olyan megszorító intézkedéseket, amelyeket a kormány csak tervez, de még nincs meg hozzá az Országgyűlés jóváhagyása. Azóta ebben történtek változások, a brüsszeli sarokszámok azonban továbbra sem tükrözik ezt.

A lap forrása a jelentésben kiemelten szereplő két tényezőre hívta fel a figyelmet. Az egyik a költségvetés folyamatos ellenőrzése, mert a korábbi tapasztalatok azt bizonyították, hogy ennek hiánya vezetett a túlzott költekezéshez; a takarékosság első feltétele a tárcákat rövid pórázon tartó, erős kéz. A bizottsági dokumentum konkrétan "a költségvetés ellenőrzési mechanizmusának javítását" javasolja.

A másik tényező a lakosság elöregedéséből jelentkező anyagi gond. A bizottság "nagy kockázatúként" tartja számon Magyarországot, vagyis a demográfiai elemzések szerint a nyugdíj és a közegészségügy szembesül majd a korosodással járó külön terhekkel. Az EU pénzügyminiszterei még februári ülésükön döntenek arról, hogy jóváhagyják-e a bizottság értékelését.

A Brüsszel által szorgalmazott ellenőrzés részeként a költségvetési fejezeteknek ez évtől negyedévente kell összefoglaló jelentést küldeniük a Pénzügyminisztériumnak, amiben a bevételekről és a kiadások felhasználásáról adnak számot. Ettől függően férhetnek hozzá a fejezeti egyensúlyi tartalékhoz, ami csak a tárcák esetében 70 milliárd forint; ezen belül a legnagyobb tartalékot - 12,6 milliárd forintot - az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak kell képeznie.

Idézet a tavaly augusztusban benyújtott konvergenciaprogram szeptemberi, európai bizottsági értékeléséből: "Néhány fontos intézkedést már meghoztak a kiegészítő bevételek biztosítására és a kiadások csökkentésére annak érdekében, hogy 2007-re elérjék a 6,8 százalékos tervezett hiányt. Ugyanakkor mind rövid távon, mind a program későbbi éveire vonatkozóan továbbra is fennállnak kockázatok, ezért alapvető fontosságú, hogy Magyarország részletesen kidolgozza és szilárdan végrehajtsa a kilátásba helyezett strukturális reformokat, valamint hogy további késlekedés nélkül megszilárdítsa és véghezvigye a kiadások ellenőrzését és az arra vonatkozó szabályokat".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről