Nem lesz sztrájk a villamosenergia-iparban

Vágólapra másolva!
Előzetes megállapodás született a gazdasági tárca és az áramipari dolgozók szakszervezetei között. Ezért elmarad az ágazat csütörtökre meghirdetett sztrájkja.
Vágólapra másolva!

Előzetes megállapodás született szerdán a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a villamosenergia-ipari dolgozók sztrájkbizottsága között, így csütörtökön nem lesz sztrájk - jelentette be Garamhegyi Ábel a GKM államtitkára és Gál Rezső, a sztrájkbizottság szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A sztrájkbizottság 90 napra felfüggeszti a sztrájkot, mert az előzetes megállapodás ennyi időt ad arra, hogy a még nyitva álló kérdéseket tisztázzák és a végleges megállapodást aláírják - tájékoztatta az újságírókat Gál Rezső. Egyúttal a sajtón keresztül felhívta a munkavállalókat arra, hogy csütörtökön vegyék fel a munkát.

Garamhegyi Ábel és Gál Rezső a megállapodást ésszerű kompromisszumnak nevezte, és a 90 napot elegendőnek látják a végleges megállapodás megkötésére. Gál Rezső újságíróknak azt mondta, amennyiben nem sikerül a végleges megállapodást megkötni, akkor ismét sztrájkolnak. A végleges megállapodással egyidőben, annak megfelelően módosítják az ágazati kollektív szerződést is.

Az előzetes megállapodás rögzíti a jogosultak körét, amely azonos a jelenlegi kedvezményezettekkel. A kormány garantálja, hogy a teljes piacnyitásig fenntartja az iparág dolgozóinak és nyugdíjasainak a kedvezményes tarifát, amely a lakossági áramár 37 százaléka. Hasonlóan garantálja a kormány a kedvezményt azoknak is, akik csak a piacnyitás után mennek nyugdíjba. A teljes piacnyitást követő időszakra az egyetemes szolgáltató lakossági átlagárához képest kedvezőbb áramvásárlási lehetőséget kapnak az aktív dolgozók, amit a kormányzat az áram árában elismer. A kormányzat elfogadja, hogy a jelenlegihez hasonló juttatásnak önmagában is munkaerő-megtartó szerepe van, ezért elsősorban munkáltatói érdeknek tekinti azt.

A felek a következő 90 napban további egyeztetéseket folytatnak, és március 7-én, illetve április 7-én közösen áttekintik a helyzetet. A 90 napos időszakban a kormányzati oldal háromoldalú tárgyalásokat kezdeményez az iparági szakszervezetekkel és a munkáltatók szövetségével, a Villamosenergia-ipari Társaságok Munkaadóinak Szövetségével (VTMSZ) kérdés végleges megoldásáról.

A megállapodás záró rendelkezése tartalmazza a munkáltatók álláspontját: "A VTMSZ tisztában van azzal, hogy ez egy jogszabályon alapuló konfliktus, és tudomásul veszi, hogy ebben a szakszervezet és a GKM tud megállapodni. Amennyiben a konfliktust a felek lezárják, és a versenypiaci helyzetben új pályára helyezik a kérdést, nyitottak és egyben partnerek is arra, hogy megoldást keressenek, és abban aktívan részt vállaljanak."

A záró rendelkezés szerint az ágazati kollektív szerződés kedvezményes tarifára vonatkozó rendelkezései nem lehetnek ellentétesek a várhatóan 90 nap múlva megkötendő végleges megállapodás elveivel.

Emlékezetes, a szakszervezetek korábban sztrájkot helyeztek kilátásba, amivel azt szeretnék elérni, hogy a szaktárca álljon el attól a tervétől, hogy a 2007. július 1-jével esedékes teljes árampiaci liberalizációval megszüntetik a kedvezményes dolgozói tarifát. Az ágazat 20 ezer aktív dolgozója és további mintegy 45 ezer nyugdíjas jelenleg kilowattóránként 13,80 forintért kapja az áramot, ez az általános áramdíj 37 százaléka.

[origo]/MTI