Tovább osztódik a Graphisoft

Vágólapra másolva!
A Graphisoft elvi megállapodást kötött a Construction üzletág menedzsmentjével arról, hogy egy új társaság keretein belül viszik tovább az üzletág fejlesztését - közölte a Graphisoft a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az üzletág menedzsment általi kivásárlásában a Borealis Ventures kockázati tőketársaság finanszírozóként vesz részt.

A kiválás várhatóan márciusban történik meg, az átvilágítások sikeres lefolyásának függvényében. Addig a Construction divízió a Graphisoft részeként folytatja az üzletet.

Az újonnan létrejövő társaság székhelye az Egyesült Államokban lesz, és Finnországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon rendelkezik majd leányvállalatokkal. A Graphisoft kisebbségi tulajdonnal rendelkezik majd az új társaságban, így részesül a jövőbeli üzleti sikerekből.

A Construction üzletág a Graphisoft 2005-ben bemutatott új termékére, az ötdimenziós építőipari kivitelezésirányító rendszerre épül. A közlemény szerint akár évekbe telhet, amíg a Virtual Construction a legnagyobb építőipari kivitelező cégek gyakorlatának fősodrába kerül. A menedzsment úgy látja, hogy a veszteségek finanszírozása addig, amíg a piac elmozdul ebbe az irányba, megfelelőbb helyen van a Graphisofton kívül.

"Azok a pénzügyi befektetők, akik üzletszerűen finanszírozzák az ilyen helyzetben lévő vállalkozásokat, készséggel vállalják ennek a törekvésnek a további támogatását. A Construction üzletág menedzsmentje annyira bízik a sikerben, hogy örömmel vesz részt ebben a kivásárlásban" - mondta a közlemény szerint Dominic Gallello, a társaság ügyvezető igazgatója.

Nem lesz változás a Construction divízió stratégiában, és a Graphisoft, illetve az új társaság a jövőben szorosan együttműködik.

A Graphisoft SE részvényeire január elején nyilvános vételi ajánlatot tett a német Nemetschek AG, részvényenként 2273 forintos árfolyamon. Az ajánlat március 21-ig él. A vevő decemberen már megszerezte a Graphisoft részvényeinek 54,3 százalékát 50 millió euróért. A teljes vételár mintegy 95,5 millió euró (közel 25 milliárd forint).

A Graphisoft tavaly az első kilenc hónapban 2,877 milliárd euró nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 129 ezer euró veszteséggel. A társaság árbevétele 21,594 milliárd euró volt, ami 25,1 százalékkal több az előző évi bázisnál. A Construction üzletág bevételei tavaly január-szeptemberben 1,756 milliárd eurót értek el, az üzletág üzemi vesztesége 3,628 millió euró volt ebben az időszakban.