Héják után galambok a monetáris tanácsban

Vágólapra másolva!
Pragmatikus,  a jelenleginél egyértelműen enyhébb monetáris tanács kialakulása várható a Magyar Nemzeti Bank élén bekövetkező személycserék után - áll az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteken kiadott elemzésében. Értékelésük szerint a pénzügypolitika enyhülése nem elsősorban az új tagok "galamb" mivoltától, hanem a "fő héják" távozásától várható.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital feltörekvő piaci elemző csoportjának a ház pénteken Londonban kiadott átfogó értékelése szerint Magyarországon számos helyi elemző "szilárd bankszektorbeli tapasztalatokkal bíró, jó menedzsertípusnak" írta le a jegybankelnöki posztra jelölt Simor Andrást.

Simornak 1998-2002 között, tőzsdeelnöki korában nem voltak "nagy ütközései" az akkori jobbközép Fidesz-kormánnyal sem, ami arra utalhat, hogy nincsenek erőteljes politikai kötődései, jóllehet nyilvánvalóan baráti viszonyt ápol majd a jelenlegi kormánnyal, "hiszen az jelölte őt" a tisztségre, áll a Barclays Capital elemzésében.

Az MNB és a kormány viszonyának javulását más londoni elemzők is jósolják Simor hivatalba lépése után. Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési csoportjának európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke még a jelölés bejelentésének napján az MTI-nek azt mondta: Simor nyilvánvalóan jóval kevésbé fogja kritizálni a kormány gazdaságpolitikáját, mint Járai Zsigmond jelenlegi elnök, így a kormány és az MNB közötti, "gyakran csípős" viszony "valamelyest enyhülhet".

A Goldman Sachs befektetési csoport akkor kiadott londoni elemzése is azt valószínűsítette, hogy Simor András kinevezésével az MNB és a kormány jobb viszonyt ápol majd, mint Járai Zsigmond idején.

A Barclays Capital pénteki londoni elemzése szerint Simor elősegítheti a konszenzus kialakítását a monetáris tanácson belül, minimalizálva bármilyen jelentősebb jövőbeni pénzügypolitikai kilengés esélyét.

A ház alapeseti forgatókönyve az, hogy Simor Andrással és a két új alelnökkel - akiknek egyike Simorral együtt a monetáris tanács tagja lesz - pragmatikus vezetés kerül az MNB élére. A monetáris tanács alapállása azonban így is az enyhülés felé fog elmozdulni, mivel az új emberek olyan tagokat váltanak, akik "elkötelezett héja" hírében álltak.

A Barclays Capital megfogalmazása szerint a távozó négy MT-tag alkotta "egységes héjafront" helyébe két pragmatikus tisztviselő lép.

A londoni befektetési csoport elemzői külön "héja/galamb" indexet dolgoztak ki az MNB jelenlegi monetáris tanácsi tagjaira, a tavalyi szigorítási ciklus kezdete óta leadott kamatdöntési szavazataik alapján. A tagok minden negyed százalékpontnyi kamatemelési szavazatért 1 pontot kaptak; a változatlan kamatra adott voksért nem járt pont.

Fotó: Pályi Zsófia
Járai Zsigmonddal "a héják egyik kulcsfigurája" távozik

Ennek alapján messze a legkeményebb alapállású MT-tagnak a négy távozó, Járai Zsigmond, Auth Henrik, Adamecz Péter és Szapáry György bizonyult: az első kettő 8, Adamecz 7, Szapáry 6 pontot gyűjtött az 5-ös pontátlagú "héja/galamb" indexben.

A legenyhébb alapállású MT-tag Bihari Péter, egy ponttal.

A Barclays Capital összegzése szerint a személyi változásokkal a monetáris tanács enyhébb alapállású, de pragmatikus testület lesz. A ház szerint a következő pénzügypoltikai módosítás kamatcsökkentés lesz, mivel a ciklikus gazdasági lassulás meg fogja fékezni az inflációt is, amelynek tetőzését a cég májusra várja, 9 százalékhoz közelítő szinten.

Az infláció tetőzése után vissza lehet fordítani a tavalyi kamatemeléseket, és az újjáalakított monetáris tanács meredekebb kamatcsökkentési sorozatot is megszavazhat, mint amilyen az előzőtől lett volna várható, jósolta pénteki jelentésében a Barclays Capital.

A ház előrejelzése szerint a forint az euróval szemben az év nagy részében stabilan 250 körül áll majd; az árfolyamot az emelkedő működőtőke-beáramlás és a csökkenő folyómérleghiány támasztja alá.

Simor Andrást korábbi londoni elemzések is inkább pragmatikus, semmint eredendően "galamb" beállítottságú jegybanki vezetőnek jósolták. A Goldman Sachs például Simor jelölésének bejelentése után azt írta kommentárjában: a jelölt pénzügypolitikai alapállását nehéz a "galamb" vagy a "héja" kategóriák alapján meghatározni, mivel pragmatikus személyiségről van szó.

Nyilvánvaló azonban, hogy igyekszik majd erősíteni az MNB inflációellenes fellépésének hitelességét, és ebben az értelemben "óvatos héjának" lesz majd tekinthető, állt a GS londoni elemzésében.