Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Komolyan vették a hőségriadót a munkahelyeken

Vágólapra másolva!
A példátlan kánikulai hőség idején két alkalommal, júniusban és júliusban is fokozott ellenőrzéseket végzett a munkaügyi felügyelőség. A vizsgálatok többségénél történt valamilyen hatósági intézkedés, ennek ellenére megállapítható, hogy a foglalkoztatók egyre komolyabban vették a rendkívüli időjárással kapcsolatos munkavédelmi előírásokat.
Vágólapra másolva!

Az átlagos nyári meleghez képest is jóval nagyobb megterhelést jelentett az emberi szervezetre a már-már elviselhetetlen forróság. Aki tehette, erre az időszakra időzítette a szabadságát, hiszen ilyen körülmények között különösen nehéz bármilyen munkavégzés. A július végéig lefolytatott ellenőrzések során elsősorban azt vizsgálták a munkaügyi felügyelőségek, hogy a foglalkoztatók következetesen teljesítik-e a munkahelyi klíma biztosításával, illetve a szélsőséges melegben történő munkavégzéssel összefüggő feladataikat - olvasható a tapasztalatokat összegző tájékoztatóban.

Zárt térben, az optimálisnak tekinthető hőmérsékleti viszonyok biztosításával könnyebben megoldható a munkavédelmi előírások teljesítése. A szabadban foglalkoztatottakat (például az építőiparban, mezőgazdaságban dolgozókat) viszont a hőség mellett az ultraibolya sugárzás is veszélyezteti.

Különösen arra voltak kíváncsiak az ellenőrök, hogy a munkáltató biztosított-e védőitalt a dolgozói számára, a védőital fogyasztásához adottak voltak-e a higiénés körülmények, lehetővé tették-e az óránkénti 5-10 perces pihenőidőt, a pihenőidő eltöltéséhez milyen körülményeket biztosítottak a munkavégzés helyszínén, illetve, hogy az elsősegélynyújtás feltételei rendelkezésre álltak-e?

A zárt térben történő munkavégzés kapcsán jellemzően sütőipari, konyhai, téglagyári, textilipari, öntödei munkahelyeken, illetve vasúti járműjavítókban, városi autóbuszokon és a metrón vizsgálódtak a hatóságok. Szabadtéren pedig elsősorban az építkezéseket és az autópálya építéseket, valamint a mezőgazdasági és a csatorna-karbantartási munkát végzőket ellenőrizték.

Két hónap alatt összesen 1523 munkáltatót és több mint negyvenezer munkavállalót érintett az országos ellenőrzési akció. A szabálytalan körülmények között foglalkoztatott dolgozók száma meghaladta a tizenháromezret. Júniusban 389 esetben, júliusban pedig 1151 esetben kellett intézkedniük a munkavédelmi felügyelőknek. Az ellenőrzések eredményeiről szóló, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által készített tájékoztató szerint ugyanakkor ennél lényegesen több volt a feltárt hiányosságok száma, a kisebb problémák többségét azonban még az ellenőrzés ideje alatt azonnal megszüntették. Ilyen volt az ivóvíz hűtése, valamint az eldobható poharak beszerzése. Így az ilyen esetekben nem alkalmaztak munkavédelmi szankciókat. A leggyakrabban a védőital és a pihenőidő biztosításával kapcsolatos kötelezettségeiket szegték meg a munkáltatók. Volt például olyan építési terület, ahol a dolgozók 3 kilométeres körzetében nem volt pihenésre alkalmas, árnyékos hely.

A júliusi hőségriadó idején háromszor annyi szabálytalanságot találtak, mint a júniusban lefolytatott vizsgálatok során. Az országos tisztifőorvos által elrendelt legmagasabb fokozatú hőségriadó miatt ugyanis jóval több ellenőrzést hajtottak végre és szigorodott a revizoroknak kiadott vizsgálati szempontrendszer is. Ennek, illetve a széles körű tájékoztató munkának tulajdonítható ugyanakkor, hogy a munkáltatók egyre inkább komolyan vették a rendkívüli időjárási helyzetből adódó kötelezettségeik teljesítését - olvasható az OMMF tájékoztatójában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről