Sokat fizetnek a biztosítók

Vágólapra másolva!
A Magyar Biztosítók Szövetségének június végi adatai szerint a szektor összesen 436,5 milliárd forintos díjbevételt realizált az év első hat hónapjában. Ez azt jelenti, hogy ismét egy számjegyűre szelídült a díjbevétel-növekedés dinamikája, amire legutoljára 2005 utolsó negyedévében volt példa - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A 9,5 százalékos éves növekedést ugyanakkor magas, hiszen a mostani negyedévvel együtt csak ötször tudtak 200 milliárd forint feletti díjbevétellel zárni bármely háromhónapos ciklust a biztosítók. A tavaly nyári 230 milliárd forintnyi díjbevételt előreláthatóan annak ellenére sem tudják majd túlszárnyalni a társaságok, hogy szép számmal készülnek a kamatadó-lekötésekből származó pénzek becsatornázására.

A hangsúly az idén is az életbiztosításokon van, bár a szektor továbbra is csak üldözi a mindössze egyszer, tavaly decemberben elért 50 százalékot meghaladó részarányt a teljes díjbevételen belül. Az első félév végi 216 milliárd forintos életbiztosítási díjbevétel közel 17 százalékkal múlja felül a 2006 júniusi szintet, amivel az életági díjbevétel 49,53 százalékra javult a márciusi 47 százalékról.

Az életágon belül továbbra is az egyszeri díjas biztosítások növekedése a magasabb. Bár 40 milliárd forintot meghaladó ilyen összeg érkezett, részarányuk jelenleg 40,73 százalékot tesz ki. Az életbiztosításokon belül a befektetéshez kötött életbiztosítások részaránya 62 százalékos.

Ami a nem életbiztosítási területet illeti: a 220,3 milliárd forintos díjbevételi adat azt jelenti, hogy új negatív csúcs született. Az ezredforduló óta nem volt még példa arra, hogy egy vizsgált időszakban ilyen szerény arányban, mindössze 3,1 százalékkal bővüljön a díjbevétel.
A biztosítókat egyre inkább nyomja a korábbi életbiztosítások kifizetésének kötelezettsége, ezt jól jelzi a kárráfordítások jelentős megugrása: a félév során összesen 220,2 milliárd forintos kifizetést teljesítettek a cégek, ami a teljes díjbevétel 50,45 százaléka.

A kárráfordítás 52,7 százaléka kötődik az életbiztosításokhoz, ami mindennél jobban mutatja, hogy itt a lejárati szolgáltatás az, ami miatt megugrik a szám - ráadásul a 116 milliárdos életági kifizetésen belül 48,4 milliárd forintot tesz ki a minimális biztosítási védelemmel rendelkező befektetéshez kötött életbiztosítások kárráfordítása.

A társaságok versenyében története során a második negyedéves periódust zárja úgy az Allianz Hungária, hogy a piacvezető részaránya 22 százalék alá süllyed.