Kampány a szupermarketek visszaélései ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament néhány képviselője határozott fellépést sürget a szupermarketek visszaélései ellen. A francia Harlem Désir, a szocialista frakció alelnöke mellett Hegyi Gyula jegyzi azt az indítványt, amely versenyjogi vizsgálatot kér az Európai Bizottságtól a szupermarketek tevékenységéről - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az aláírók szerint (van még köztük egy angol zöld és egy jobboldali lengyel képviselő) a szupermarketek irreálisan alacsony beszállítói árakat kényszerítenek a termelőkre, tisztességtelen körülményeket teremtenek a kereskedelemben és a foglalkoztatásban. Mind a beszállítókat, mind a fogyasztókat, mind a dolgozókat meg kell védeni hatalmi túllépéseikkel szemben.

Amennyiben a szupermarketek tevékenysége átnyúlik a határokon, akkor egységes európai szabályozással kell kikényszeríteni a tisztességes működést - mondta Hegyi Gyula. A magyar képviselő fontosnak tartja, hogy nyugati és keleti képviselők együtt lépjenek fel a termelők, fogyasztók és dolgozók jogaiért a nagy nemzetközi szupermarketekkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy nem a vasárnapi nyitva tartás ellen, hanem a tisztességes kereskedelemért és a dolgozók jogaiért kell küzdeni. Az európai szintű szabályozás a roamingdíjak esetében is megvalósult - emlékeztetett Hegyi.